Inzko odgovorio bh. političarima: Uvrede govore više o onima koji ih upućuju

Lične uvrede govore više o onima koji ih upućuju i štete ugledu funkcije koju oni obavljaju, kazao je visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu Valentin Inzko, komentarišući uvrede koje je dobio od pojedinih bh. političara nakon što je podnio Izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a.

"Takav način komunikacije je neprikladan i OHR mu se neće priključiti niti davati važnost takvim izjavama komentirajući ih", poručio je Inzko za N1.

"Što se tiče izvještaja koji je visoki predstavnik predočio UN-u, on predstavlja činjenični pregled dešavanja tokom perioda na koji se izvještaj odnosi, potkrijepljen originalnim izjavama", kažu nam iz OHR-a.

Ističu da mandat visokog predstavnika ostaje nepromijenjen a Upravni odbor PIC-a u više navrata je izrazio svoju punu podršku visokom predstavniku u osiguravanju punog poštivanja Opštog okvirnog sporazuma za mir i u vršenju mandata iz Aneksa 10. i relevantnih rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, uključujući Rezoluciju prošlog utorka.

"Posljednje informacije o tome u kojoj su fazi organi vlasti kada je riječ o ispunjavanju uslova i ciljeva iz programa 5+2 nalaze se u Izvještaju visokog predstavnika UN-u. Imajući u vidu kritičan stav nekih političara prema visokom predstavniku, očekivali bismo da predanije rade na ispunjenju uslova iz programa 5+2, a ne protiv njega, da ispunjavanjem rade na zatvaranju ureda OHR a ne na njegovom produžavanju. Puno je pitanja koja je potrebno riješiti, između ostalog registracija vojne imovine ali prije svega vladavina prava", rečeno je za N1.

Navode kako ima dosta mjesta za napredak koji bi rezultirao zatvaranjem OHR-a, ali da taj napredak mora biti stvaran i mjerljiv, ne samo na riječima.

"Mora biti opipljiv i vidljiv za građane koji odlaze zabrinjavajućom brzinom", poručili su iz OHR-a.

Podsjetimo, visoki predstavnik Valentin Inzko, 5. novembra ove godine obratio se Vijeću sigurnosti UN-a, predstavivši svoj redovni polugodišnji izvještaj o stanju provedbe mira u Bosni i Hercegovini, koji pokriva period od 16. aprila do 15. oktobra 2019