Iran osudio popularni bračni par na 16 godina zatvora i 74 udarca zbog objava na Instagramu

Par
Iranski sud osudio je bračni par influencera na ukupno 16 godina zatvora, 74 udarca bičem i novčanu kaznu, prenosi Avaz pisanje stranih medija.

 

Ahmad Moin-Shirazi, koji sada živi u egzilu sa suprugom Shabnam Shahrokhi i dvoje djece, napisao je 29. aprila na Instagramu kako su on i njegova supruga osuđeni u odsutnosti zbog navodne "propagande protiv režima", zbog "vulgarnih" statusa na društvenim medijima i jer propagiraju korupciju.

Moin-Shirazi i njegova supruga napustili su Iran u septembru 2019. godine i prebjegli u Tursku. Naime, prije toga su u više navrata optuženi za špijunažu, vlasti su ih upozoravale na njihove objave u medijima te su čak jednom završili kratko u pritvoru, piše Radio Farda. 

Par ima gotovo 1,5 milona pratitelja na Instagramu. Moin-Shirazi, poznatiji kao Picasso Moin, bivši je svjetski prvak u kickboxingu i poduzetnik. Osuđen je na 9 godina zatvora. Kaže da su mu iranske vlasti poručile da ne smije objavljivati svoje političke stavove, čak ni fotografije na kojima je njegova supruga bez hidžaba.

Shabnam Shahrokhi osuđena je zbog svojih objava na Instagramu na 7 godina zatvora, 74 udarca (bičem) i 3 mjeseca neplaćenog rada za općinu. Na društvenim medijima je objavljivala svoje fotografije na kojima se vidi kako u stanu trenira kickboxing ili vježba, sama ili sa suprugom. Pisala je i o trudnoći, svojoj djeci, ponekad o društvenim ili političkim temama, a povremeno je reklamirala proizvode za bebe ili kampanje dobrotvornih organizacija.

Izvor: