Iran povećao domet balističkih raketa na 700 kilometara

Iran je povećao domet svojih balističkih raketa kopno-more na 700 kilometara, otkrio je u utorak visoki dužnosnik iranske vojske, u vrijeme rasta tenzija oko naoružanja između Teherana i Washingtona, javlja Hina.

Američki predsjednik Donald Trump u maju je povukao svoju državu iz nuklearnog sporazuma između Irana i svjetskih sila, ustvrdivši kako on nije dobar jer ne uključuje ograničenje iranskog balističkog raketnog programa, te se ne bavi podrškom Teherana paravojskama u Siriji, Jemenu, Libanonu i Iraku.

Iran tvrdi da je raketni program isključivo u odbrambene svrhe, te je zaprijetio da će zaustaviti transport nafte kroz Hormuški tjesnac ako Washington pokuša zaustaviti iranski izvoz tog energenta.

"Uspjeli smo izraditi balističke rakete kopno-more koje mogu pogoditi bilo koje plovilo ili brod na udaljenosti do 700 kilometara", istakao je ‎Amir Ali Hajizadeh, čelnik zračnih snaga Revolucionarne garde, prenosi iranska državna novinska agencija Fars.

Rizik od regionalnog sukoba

On nije dao detalje o prijašnjem dometu raketa.

Iran je 2008. godine pokazao raketu kopno-more, za koju je tvrdio da ima domet od 290 kilometara.

Posebni američki izaslanik za Iran Brian Hook u ponedjeljak je rekao kako raketni program Teherana podiže napetosti u Jemenu, Iraku i Siriji.

"Akumuliramo rizik od regionalnog sukoba ako ne učinimo više da spriječimo iransku raketnu proliferaciju na Bliskom istoku", kazao je Hook. 

Izvor: