Iran prijeti da će podići nivo obogaćivanja uranija

Iran će u nedjelju objaviti da će podići nivo obogaćivanja uranija na 5 posto, što je iznad limita koji je postavljen u nuklearnom sporazumu iz 2015., rekao je iranski dužnosnik za "Reuters".

- Glavna objava sutra bit će podizanje nivo obogaćivanja na 5 posto s 3,67 posto kako je bilo dogovoreno u okviru sporazuma - rekao je dužnosnik koji je želio ostati neimenovan.

Iranska poluslužbena agencija "Fars" objavila je ranije da će iranski pregovarač za nuklearna pitanja Abas Arakči objaviti u nedjelju na konferenciji za novinare nova odstupanja od nuklearnog sporazuma.

Tenzije između Teherana i Washingtona postoje od prošle godine kada je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) odlučio napustiti nuklearni sporazum i ponovno nametnuti sankcije koje su ukinute u zamjenu za to da Teheran smanji svoj nuklearni program. 

Reagirajući na američke sankcije koje snažno pogađaju njegov izvor prihoda od izvoza sirove nafte, Iran je u maju objavio da će postupno odustajati od obaveza iz sporazuma, prenosi Avaz.