Iran se oglasio o rušenju aviona: To je jedna velika laž

UKRAJINSKI avion koji se u utorak srušio iznad Teherana u Iranu oborila je raketa, izjavili su jučer izvori iz Pentagona, viši američki obavještajac i iranski obavještajac. Tri službenika su za Newsweek rekla kako je avion srušila ruska raketa Tor-M1 zemlja-zrak. Američki dužnosnici kažu da je rušenje bilo slučajno Newsweek je priču objavio prvi, a u međuvremenu si je prenijeli ostali američki i svjetski mediji, pozivajući se na izjave američkih dužnosnika koji kažu da je vrlo vjerojatno kako je avion oboren raketom.

 

Na putu prema aerodromu avion je eksplodirao i srušio se, pokazali su drugi videozapisi koje je provjerio The New York Times.

Danas se oglasili iz Irana, kažu da je priča o rušenju velika laž

Jutros vezano za rušenje aviona stižu vijesti iz Irana. Iz Irana pozivaju SAD da se suzdrže od zaključaka sve dok ne bude gotova istraga.

Odbacuj tezu da je projektil srušio avion i nazivaju tu tezu velikom laži. Ovu informaciju prenose iranski državni mediji a pozivaju se na glasnogovornika iranske vlade.

“Nitko neće preuzeti odgovornost za tako veliku laž jednom kada se sazna da je to bila prevara”, rekao je glasnogovornik Ali Rabei.

"Ovo je nova uvreda ožalošćenim obiteljima"

“Nažalost, psihološka operacija vlade SAD-a i onih koji je podržavaju svjesno i nesvjesno, nova je uvreda ožalošćenim obiteljima”, dodao je.

Rekao je kako su prema međunarodnom pravu avijacijska služba zemlje u kojoj je došlo do pada aviona, avijacijska organizacija zemlje koja je izdala odobrenja avionu za let, zemlja vlasnica aviona, proizvođač aviona te proizvođač motora aviona ovlaštene za sudjelovanje u istrazi.

Tom logikom, u istrazi može sudjelovati Iran, Ukrajina, Francuska te SAD kao zemlja u kojoj je Boeing proizveo zrakoplov.

Ukrajinci stigli u Iran, Kanada imenovala predstavnika

Ukrajinski stručnjaci su već u Iranu.

“Pozivamo zemlje koje su izgubile zemljake u ovoj nesreći da sudjeluju u istrazi”, rekao je glasnogovornik.

U padu aviona poginulo je 176 osoba. 82 su bili Iranci, 63 Kanađana, 11 Ukrajinaca, 10 Šveđana, 7 Afganistanaca te 3 Nijemca.

Kanada, čija su 63 državljana poginula u nesreći, imenovala je svog predstavnika, dok je ukrajinski tim razgovarao s vlastima u Teheranu o tome u četvrtak, rekao je Farhad Parvaresh, iranski predstavnik u Organizaciji međunarodnog civilnog zrakoplovstva u UN-u.

Poginuli su također švedski i afganistanski državljani te je tim zemljama također poslan poziv za sudjelovanje u istrazi, dok će Francuska također možda sudjelovati jer je jedna od zemalja u kojoj su izrađeni motori zrakoplova, rekao je Parvaresh i odbacio američke i kanadske navode da je Teheran slučajno srušio zrakoplov.

SAD se pridružuje istrazi

Državni odbor za prometnu sigurnost (NTSB) SAD-a prihvatio je u petak iranski poziv za sudjelovanjem u istrazi o rušenju ukrajinskog zrakoplova blizu Teheran.

NTSB je priopćio kako su primili formalni poziv od Irana da sudjeluju u istrazi o padu Boeinga 737-800NG.

"NTSB je odredio akreditiranog predstavnika za istragu o rušenju", naveo je NTSB u priopćenju. Reutersov izvor tvrdi kako je nejasno što će NTSB-ov predstavnik moći raditi, zbog američkih sankcija. NTSB u priopćenju navodi kako će "nastaviti pratiti situaciju oko rušenja i evaluirati razinu sudjelovanja u istrazi.

SAD može sudjelovati u istrazi po međunarodnim pravilima budući da je srušeni zrakoplov izradila američka tvrtka u SAD-u.

Iran u međuvremenu poziva kineske turiste da dođu u zemlju: "Sigurnost nije upitna"

U razgovoru za nacionalnu televiziju, šef iranske civilne avijacijske organizacije, Ali Abedzadeh je također odbacio tvrdnje o rušenju aviona i nazvao ih nelogičnim glasinama.

U međuvremenu, Iran se obratio Kineskim turistima koje pokušava uvjeriti da je Iran sigurna zemlja za putovanje te ih pozivaju da se za kinesku Novu godinu upute u Iran.

“Želimo vam se zahvaliti. Već smo odgovorili SAD-u na njihov vojni avanturizam i pritom smo bili maksimalno suzdržani. Iran će nastaviti raditi na regionalnom miru i stabilnosti, a životi Iranaca će ostati mirni kao ranije. Kineski prijatelji, vjerujte nam i dođite u Iran za Kinesku Novu Godinu. Sigurnost nije upitna”, poručili su na kineskoj verziji Twittera, Weibou.