Iranci danas izlaze na predsjedničke izbore

Home

Iranci danas izlaze na predsjedničke izbore


Iranci danas izlaze na predsjedničke izbore. Analitičari i ankete nagovještavaju da će dosadašnji predsjednik Hasan Rohani, izbiti u vrh među četiri kandidata.

Rohani je stavio svoju političku budućnost na kocku otvarajući Iran ka vanjskom svijetu i savladavajući protivljenje radikalnih političara postizanju historijskog nuklearnog sporazuma u zamjenu za oslabađanje od pogubnih sankcija, navodi AP.

Danas će Rohani utvrditi da li glasači misle da je to dovoljno da bi ga zadržali na čelu zemlje, mada nijedan odlazeći predsjednik nije uspio da osvoji reizbor od 1981, kada je ajatolah Ali Hamnei, sadašnji vrhovni vođa i najmoćniji čovjek u Iranu, postao predsjednik.

Nije sigurno da će Rohani osvojiti pobjedu već danas, a u tom slučaju - odnosno ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasova, dva kandidata sa najvećim brojem glasova borit će se za pobjedu u drugom krugu, sedam dana kasnije.

Rohanijeve pristalice su se u centru Teherana protekle noći okupile iskazujuću mu podršku, a skup je bio pretežno miran iako su istovremeno okupljanje, mada manjeg obima, organizovali i podržavaoci Rohanijevog glavnog rivala, Ebrahima Raisija.

Raisi je i profesor prava i bivši tužilac koji vodi uticajnu vjersku dobrotvornu fondaciju, a zagovara populističku retoriku protv korupcije, pozivajući na mnogo oštriji stav protiv Zapada i tvrdeći da nuklearni sporazum nije poboljšao živote siromašnih, navode agencije.

Prema iranskom sistemu, žene se ne mogu kandidovati za predsjednika, a predsjednik je podređen samo vrhovnom lideru.

Predsjednička funkcija je, međutim, moćna, sa značajnim uticajem na domaću politiku, državnu birokratiju i vanjske poslove.

 

(Izvor: Avaz.ba)

Tagovi
Topic
Objavio: Pet, 19/05/2017 - 07:59

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top