Iranskog nuklearnog naučnika je Mossad ubio automatskim oružjem od jedne tone

Iran
Izraelska obavještajna služba Mossad ubila je vrhunskog iranskog nuklearnog naučnika Mohsena Fakhrizadeha koristeći se detaljno rekonstruiranim automatskim oružjem od jedne tone koje je prokrijumčareno u zemlju.

 

Kako prenosi Jewish Chronicle, Mohsen Fakhrizadeh putovao je autoputem izvan Teherana 27. novembra kada je u njega pucano iz ovog oružja, a Iran je za napad optužio Izrael, međutim ova zemlja nikad nije službeno preuzela odgovornost za napad. U izvještaju se navodi da su agenti Mossada izvršili atentat postavljanjem ovog oružja na Nissanov kamionet.

Obavještajni izvori rekli su novinama da je špijunski tim od više od 20 ljudi, koji je obuhvaćao i izraelske i iranske državljane, izvršio atentat nakon osmomjesečnog nadzora, koristeći oružje koje je krijumčareno dio po dio u Iran. Izvori upoznati s ovim slučajem rekli su za Jewish Chronicle da je Izrael operaciju izveo sam, bez pomoći Sjedinjenih Država ili neke druge zemlje.

U ponedjeljak je iranski ministar za obavještajne službe Mahmoud Alavi rekao da je pripadnik oružanih snaga osumnjičen za umiješanost u Fakhrizadehovo ubistvo.

"Osoba koja je izvršila prve pripreme za atentat bila je pripadnik oružanih snaga", rekao je Alavi u intervjuu za državnu televiziju.

Dodao je da ministarstvo obavještajnih poslova nije moglo "nadgledati oružane snage".

Izrael je tvrdio da je Fakhrizadeh bio presudan u napredovanju iranskih nuklearnih ambicija i rekao da će njegova smrt godinama unazaditi bilo kakav uspjeh Irana na tom polju. Izrael se već dugo odlučno protivi Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu (JCPOA) za koji su pregovarale svjetske sile i Iran, a koji je ograničio nuklearni program Teherana u zamjenu za ekonomsku pomoć. Iran još uvijek poriče da imaju namjeru konstruisati nuklearno oružje, rekavši da provode samo civilni nuklearni program.