Irinej: Kosovo su oteli i Turci pa smo ga poslije 500 godina vratili

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Irinej izjavio je danas da se Srbija ne smije odreći Kosova, kao i da je srpskom narodu potrebno jedinstvo umjesto podjela koje ohrabruju neprijatelje.

"Naša teška rana danas je Kosovo. Sveta srpska zemlja koje se ne smijemo odreći, jer će nas stići kletva Svetog cara Lazara i ostalih kosovsko-metohijskih mučenika. Prokleće nas historija i muke svih postradalih na Kosovu. To ne smijemo po cijenu života", rekao je patrijarh Irinej na proslavi slave hrama Svetog Save u Kraljevu.

Kako je prenijela Informativna služba SPC, patrijarh je rekao da Srbiji mogu da otmu Kosovo i da su ga oteli i Turci "pa smo poslije 500 godina uspjeli da ga vratimo", a kako je dodao "u posljednje vrijeme ta misao o neodricanju od Kosova se čuje i od naših vođa".

"To nas raduje, to raduje naše svetitelje i manastire na Kosovu. Ne uzdamo se mnogo u pomoć svjetskih moćnika, već u pomoć naših svetitelja koji su se na Kosovu i Metohiji podvizavali. Oni će nam biti vjerni pomoćnici, ako se budemo trudili", rekao je patrijarh Irinej. 

Kako je patrijarh još dodao, "ako želimo da u ovome svijetu imamo kao narod neko mjesto", treba "da budemo jedno".

"To jedinstvo se temelji u dobru, jer u suprotnom nije utemeljeno i ne traje. Danas nam je ono potrebno, umjesto podjela i svađa koje ohrabruju naše neprijatelje. U tome je njihova moć, a naša nemoć. Zato se molimo Gospodu da nam usadi vjeru kao temelj svih vrlina", naveo je patrijarh Irinej. 

Kako je rekao, "bez vjere smo kao pojedinci ništavni, ne samo pred Bogom nego i pred ljudima".

"Jedinstvo se ostvaruje kroz ljubav, pa se molimo Gospodu da nam ovu vrlinu daruje u svijetu punom duboke mržnje. Hlađenje ljubavi prema Bogu ima za posljedicu mržnju ljudi jednih prema drugima", naglasio je patrijarh Irinej. 

Patrijarh Irinej služio je liturgiju sa arhijerejima tokom zasjedanja Sabora koje je u petak započelo u manastiru Žiča, a trebalo bi sutra da bude nastavljeno u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu, prenosi N1.