Irma Baralija: Strazbur će razmatrati moju tužbu protiv BiH

Irma Baralija tužila je državu Bosnu i Hercegovinu pred Sudom za ljudska prava u Strazburu zbog neodržavanja izbora u Mostaru.

Ona je u obraćanju medijima kazala da Parlament BiH nije postupio po obavezujućoj presudi Ustavnog suda BiH 2010. godine, te su građani Mostara osam godina spriječeni - odnosno oduzeta su im prava da učestvuju u izbornom procesu na lokalnim izborima 2012. i 2016. godine. 

"Pošto je BiH potpisnica Povelje o ljudskim pravima i protokola Povelje 12, gdje se govori o zabrani diskriminacije po bilo kom osnovu, to uključuje i diskriminaciju po mjestu prebivališta, smatrali smo da u maju mjesecu, kada je prestala sva priča o Mostaru i rješenju, vezano za raspisivanje Opštih izbora, shvatili smo da Mostar prestaje biti tema", poručila je Baralija. 

Tužbu protiv BiH u Strazburu je podnijela u svoje ime. 

"U junu smo poslali papirologiju u Strazbur. Nismo se oglašavali jer nismo bili sigurni da li će aplikacija biti validna. Mi nismo imali povratnu informaciju do nedavno. Dobili smo pismo da je naša aplikacija validna i sud će razmatrati naš slučaj", izjavila je Baralija. 

Ona je poručila da ovo nije stranačka tužba, budući da je bila kandidatkinja Naše stranke na Općim izborima 2018. godine. 

"Ovo je pojedinačna tužba. Nosi naziv Baralija protiv BiH. Iako je pojedinačna, ona je u ime svih nas koji živimo u Mostaru. Zasnovana je na kršenju prava, nama se krše prava ne samo da biramo, nego i da budemo birani", kazala je. 

"Ja sam bila kandidatkinja na prošlim izborima, građani su mi dali povjerenje. Da su bili lokalni izbori - ja bih bila u Vijećnici. Promjene se dešavaju u gradu, ali nama se ne dozvoljava da iskažemo svoje mišljenje", rekla je Baralija novinarima u Mostaru. 

Baralija je izjavila da mora prestati upravljanje građanima Mostara, mora im se dati pravo da upravljaju svojim životima. 

"Nema institucije u BiH koja je odgovorila za ovih osam godina, zato smo išli u Strazbur. Pozivamo se na protokol 12, čiju je povredu sud utvrdio u slučaju Sejdić-Finci", rekla je Baralija. 

Na koncu je kazala da ne zna koliko proces može trajati, koliko će se "razvući", ali je kazala da može poslužiti da se Mostar vrati na političku agendu Bosne i Hercegovine.