ISIS napao još jednu državu: Mnogo poginulih i povrijeđenih, doktori tvrde da nikad nisu vidjeli ništa slično

Home

ISIS napao još jednu državu: Mnogo poginulih i povrijeđenih, doktori tvrde da nikad nisu vidjeli ništa slično


U vojnu bolnicu na sjeveru filipinskog otoka Mindanao neprestano stižu ranjeni vojnici.  Stradali su u krvavom napadu militanata ISIS-ove podružnice.

Poručnica Jonna Dalaguit, glavna medicinarka vojne bolnice, iscrpljena od konstantnog priljeva ranjenika, CNN-u je ukratko kazala kako se najviše tretiraju rane od metaka i granata te teške frakture.

‘Dosad smo primili 330 ranjenih, u tek dva dana ove krize’, rekla je Dalaguit koja priznaje da nikad nije vidjela težu situaciju.

Tako je već mjesec dana, otkako su borci povezani s takozvanom Islamskom državom navalili na grad Marawi, zatvorivši glavne zgrade vlade te zapalivši više crkvi i škola. U danima koji su slijedili, filipinska je vojska polako vratila teritorij u gradu, no ostalo je još otprilike stotinu tvrdoglavih boraca u unutrašnjosti grada koji se održavaju uprkos zračnim napadima koje provodi vlada, a koji grad pretvaraju u ruševinu. Budući da bombe ne diskriminiraju, stradavaju i nedužni civili.

Opsada šokirala vladu

Opsada, koja je itekako iznenadila vlast, odnijela je brojne ljudske žrtve. ISIS je ubio najmanje 66 filipinskih vojnika i ranio njih stotine. Radi se o najvećem broju mrtvih vojnika u nedavnoj filipinskoj historiji.

Vojna bolnica toliko je krcata da otprilike 30 vojnika, koji nisu u kritičnom stanju, leži na hodniku i promatra dolazak novih krvavih i slomljenih suboraca.

Militanti se služe naprednijim tehnikama

Ranjenici kažu kako su militanti ISIS-a napredovali u organizaciji te da danas mudrije koriste urbane taktike borbe koje su naučili na teritoriju kojeg je ISIS osvojio na Bliskom istoku.

‘Sada se koriste taktikama iz Iraka i Sirije’, kazali su.

Minareti džamija, koje su donedavno koristili imami kako bi vjernike pozivali na molitvu, sada služe kao idealna gnijezda za ISIS-ove snajperiste.

Na ostrvu se već neko vrijeme događaju ustanci islamista, dok na Mindanau, jedinom dijelu filipinskog arhipelaga s prilično velikim brojem muslimana, ekstremističkih skupina ima još od 70-ih.

Isnilon Hapilon, vođa skupine Abu Sayyaf na otoku Basilanu, ekstremist u ranim 50-ima, imenovan je emirom Jugoistočne Azije od strane ISIS-ovog vođe Abu Bakr al-Baghdadija 2016. i otad se posvetio ujedinjavanju ekstremista regije.

Ekstremističke skupine okupljenje pod ISIS-ovom crnom zastavom

U nekoliko mjeseci okupio je pod crnom zastavom ISIS-a 14 skupina, kazao je stručnjak za terorizam na institutu koji se bavi istraživanjem nasilja i terorizma Rommel Banlaoi. Operacija Marawi, kaže stručnjak, prva je u kojoj su se te sile udružile kako bi se zajedno borile pod zastavom Islamske države.

‘Mislim da dosad nismo vidjeli ovakvu alijansu, savez koji je pokazao vojnu sposobnost da zauzme grad ili da provede operaciju kompleksnu poput ove koje gledamo na Filipinima’, rekla je Sidney Jones, direktor jednog analitičkog instituta za CNN.

Zavodljiva ideologija

Razlika leži u zavodljivoj ISIS-ovoj ideologiji, koju su razne grupe prihvatile i za koju su se spremne boriti, u skladu ideji jedinstvene Islamske države koja će vladati svijetom.

Kriza u Marawiju natjerala je najmanje 350 hiljada ljudi da pobjegnu iz grada i okolnih područja, kreirajući humanitarnu krizu s kojom se filipinska vlada vrlo teško nosi.

 

 

(Izvor: Avaz)

Tagovi
Topic
Objavio: Wed, 28/06/2017 - 13:34

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top