Iskren, kakav je oduvijek bio

Bosanski patriota istinu nikad nije bio spreman prodati ni za novac ni za vlast.

Stjepan Kljuić, ratni član Predsjedništva Republike BiH, prvi predsjednik HDZ-a BiH, u sklopu Festivala „Dani Jurislava Korenića“, promovirao je knjigu „Izdaja Bosne“. 

Iskren i otvoren, kakav je oduvijek bio, Kljuić je i u toj knjizi svjedočio o mnogim događajima u BiH, posebno o izdajama koje su njega i kao čovjeka i kao Hrvata iznimno boljele, a među kojima je i dogovor prvog predsjednika Hrvatske Franje Tuđmana s tadašnjim predsjednikom Srbije Slobodanom Miloševićem o podjeli BiH koji je svojevremeno održan u Karađorđevu.

Od Kljuića se i nije moglo očekivati ništa drugo nego iskreno promišljanje o onome čemu je bio svjedok od devedesetih godina prošlog stoljeća pa sve do danas, ustvari o periodu najdramatičnije historije novije BiH.

Intelektualac i gospodin, bosanski patriota iznad svega, koji svoju istinu, makar se mnogima i ne dopadala, nikad nije bio spreman prodati ni za novac ni za vlast, kako tvrde oni koji ga bolje poznaju.

Tako je svojom najnovijom knjigom ostao dosljedan sebi i svojim stavovima, posebno u odnosu na „hrvatsko pitanje“. I Zagreb i Sarajevo imat će šta da pročitaju. Takav je, jednostavno, Stjepan Kljuić.