Promocija knjige ''Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića'' večeras u Cazinu

Dana 13. marta 2019. godine (srijeda) sa početkom u 20:00 sati, u džamiji na Gnjilavcu održat će se promocija knjige ''Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića'' autora dr. Mevludina Dizdarevića.

Organizator je udruženje "Pozitiva", koje promovira pozitivne vrijednosti u našem gradu, a promotor knjige je prof. dr. Rifet Šahinović.

Knjiga je rezultat višegodišnjeg istraživačkog rada doc. dr. Mevludina Dizdarevića, imama Ensar džamije i docenta na Islamskom pedagoškom fakultetu u Zenici. Ista tematizira život i misao jednog od značajnih bosanskohercegovačkih mislioca Mustafe Busuladžića čije pojedine stavove prate određene rasprave i ideološki prijepori.

Prema riječima autora, ova knjiga ima zadatak da predstavi raskošnu, zanimljivu, čak intrigantnu, intelektualnu figuru u našoj historiji, a radi se o Mustafi Busuladžiću. On je pisao u turbulentnim vremenima, u vremenu kada su se u Bosni i Hercegovini naklonjavale velike sile i ideologije. 

Knjiga „Islam i Zapad u mišljenju Mustafe Busuladžića“ ima širi tematski okvir od njenog samog naslova, te ima osam poglavlja. Napisana je na 405 stranica. Za pisanje ove knjige je korištena sva raspoloživa i poznata arhivska građa do koje je autor mogao doći.

Izvor: