Epilog napada u Strazburu: Islamska država potvrdila da je Chekatt bio njen sljedbenik

Cherif Chekatt, osumnjičeni za ubistvo tri osobe i za ranjavanje 13 ljudi, ubijen je u četvrtak uvečer nakon dvodnevne policijske potrage za njim. Nakon jučerašnjeg ubistva osumnjičenog za napad u Strazburu, svjetski mediji počeli su izvještavati o okolnostima vezanim za kompletan slučaj.

On je ubijen nakon što su ga policajci primijetili na području Neudorfa na jugoistoku Strazbura, blizu mjesta gdje je posljednji put viđen kako izlazi iz taksija u utorak, prenosi Guardian.

Važno je istaći da je Chekatt, koji je inače rođen u Strazburu, bio na tamošnjoj Fiche-S listi, na kojoj se nalaze osobe za koje se smatra da su potencijalna sigurnosna prijetnja i oni koji su proglašeni radikaliziranim. 

Cherif Chekatt je dobro poznat policiji i osuđivan je 27 puta, uglavnom zbog krađa i nasilja u Francuskoj, Njemačkoj i Švicarskoj.

U utorak ujutro policija je pretresla njegov stan u kojem je navodno pronašla puške i nekoliko noževa, uključujući i dva lovačka noža.

Tereti ga se da stoji iza napada na božićnom sajmu u Strazburu, koji je za posljedicu imao tri mrtve i 13 ranjenih osoba. Nakon razmjene vatre s patrolnim vojnicima ranjen je u ruku, nakon čega je ušao u taksi vozilo i odvezao se do Neudorfa. Neposredno nakon što je napustio taksi, osumnjičeni je bio uključen u još jednu razmjenu vatre, ali ovaj put s policijom. Nakon toga je nestao.

Francuske vlasti odmah su blokirale glavne puteve van grada i pojačale francusku granicu s Njemačkom. Svjedoci su rekli da je osumnjičeni tokom napada uzvikivao "Allahu Akbar", a prema pisanju novinske agencije Reuters, teroristička grupa ISIL potvrdila je neposredno nakon što je ubijen da je Chekatt bio jedan od njihovih sljedbenika. 

Jučer je također najavljeno da će danas biti ponovno otvoren božićni sajam, koji inače privlači milione posjetilaca svake godine, ali uz visoke sigurnosne mjere.