Islamska i jevrejska zajednica u svijetu zabrinute zbog sastojaka vakcine koji krše zakone vjere

Vakcina
Dok se u prethodnim danima vakcine protiv koronavirusa odobravaju širom svijeta, među religijskim zajednicama, posebno islamskim, postoji bojazan zbog određenih sastojaka vakcine koji nemaju halal status.

 

S obzirom na to da većina vakcina sadrži i svinjski želatin koji služi kao stabilizator te osigurava vakcinu prilikom transporta i skladištenja, vjerske zajednice širom svijeta izrazile su zabrinutost zbog sastojaka vakcine, što je dovelo u pitanje i samu vakcinaciju, piše AP.

Prema standardima halal ishrane, svinjski želatin muslimanima nije dozvoljen za korištenje te su zbog toga mnoge farmaceutske kompanije koje rade na razvoju vakcina morale prilagoditi svoje proizvode tržištima gdje postoji značajan procenat onih koji se pridržavaju pravila. Švicarska kompanija Novartis proizvela je tako vakcinu protiv meningitisa bez svinjskog želatina, a saudijske i malezijske kompanije trenutno rade na proizvodnji sličnih vakcina.

Međutim, zbog same procedure razvoja vakcine i nastojanja da se što prije osigura više doza, ne garantuje da se upravo u vakcinama kompanija Pfizer, Moderna i drugih, neće naći i svinjski želatin.

"Zbog potražnje, postojećih lanaca nabavke, troškova i kraćeg vijeka trajanja vakcina koje ne sadrže svinjski želatin, znači da će se sastojak vjerovatno koristiti u većini vakcina, rekao je dr. Salman Waqar, generalni sekretar Britanskog islamskog medicinskog udruženja

Zbog sastojaka nekih vakcina države u Aziji već su imale problema s vjerskim zajednicama. Indonezijsko vijeće Ulema, tijelo koje izdaje potvrde da je proizvod halal ili dozvoljen prema islamskom zakonu, 2018. godine proglasilo je da su vakcine protiv ospica i rubeole zbog želatina bile "haram" ili nezakonite. Vjerske vođe počeli su pozivati ​​roditelje da ne dozvole vakcinaciju svoje djece, što se poslije ispostavilo potpuno pogrešnim te je zabilježen rast broja slučajeva kada su u pitanju ove bolesti.

"Naše studije otkrile su da se neki muslimani u Indoneziji osjećaju nelagodno zbog prihvatanja vakcina koje sadrže ove sastojke", rekli su tada iz Vijeća.

Pored islamske zajednice, određeni sastojci vakcina mogli bi predstavljati problem i za jevrejske zajednice gdje se također konzumacija svinjskih proizvoda smatra vjerski nečistom. Iako je većina jevrejskih zajednica saglasna s tim da se samim odbijanjem vakcinacije ugrožava život i dalje nije postignut potpuni konsenzus u vezi s ovim pitanjem.

"Prema jevrejskom zakonu, svinjetina je zabranjena samo ukoliko se jede. Ako se 'ubrizga u tijelo', a ne pojede se, tada nema zabrane i problema, posebno kada smo zabrinuti zbog bolesti", rekao je rabin David Stav, predsjednik Tzohar, rabinske organizacije u Izraelu.

S obzirom na strah nekih svjetskih vjerskih zajednica zbog sastojaka vakcina, stručnjaci smatraju kako će se tom problemu države i kompanije morati više posvetiti, a pojedine azijske države već su najavile razgovore s vjerskim zajednicama o rješavanju ovog problema.