Ispovijest komšija o herojstvu vatrogasca koji je pokušao spasiti četvoro djece u Novom Pazaru

sa

Četvoro djece, starosti od šest mjeseci do pet godina, stradalo je u požaru u stanu u stambenoj zgradi u Novom Pazaru. Vatrogasci su dobili poziv u 7.24 i poslije jednog minuta već su bili na licu mjesta u Ulici 12. srpske brigade, ali se požar već poprilično razbuktao.

"Dečko se bez razmišljanja popeo, sjekirom je razbio prozor, toliko je dim krenuo iz te sobe, čak se i eksplozija neka čula, da smo svi ostali bez teksta, jer nismo ni znali da li je živ", ovim riječima opisuje herojski čin jednog vatrogasca očevidac stravičnog požara u Novom Pazaru, u kojem je stradalo četvoro male djece.

U požaru koji je izbio u ranim jutarnjim satima u Novom Pazaru život je izgubilo četvoro mališana, dok su njihovi roditelji prevezeni u bolnicu. Otac je zadobio opekotine opasne po život i on je hitno prebačen za Beograd.

"Dečko se bez razmišljanja popeo, sjekirom je razbio prozor, toliko je dim krenuo crni iz te sobe, ali on je bez razmišljanja bukvalno ušao unutra, čak se i eksplozija neka čula, da smo svi ostali bez teksta, jer nismo ni znali da li je živ, jer ne znamo šta se dešava u stanu", kaže Alma Klimenta.

Zatim je počeo jedno po jedno dijete da iznosi kroz prozor i dodaje svom kolegi. Hitna pomoć je djecu odmah prevezla u bolnicu.

"Poslije su došli po roditelje, šta je sad bilo u tom istom momentu, mi nismo mogli da znamo, tek smo naknadno saznali da djeca nisu preživjela, šta je sa roditeljima ne znam, ali uglavnom dečko koji je bez razmišljanja o svom životu, da bi spasio druge živote, ušao unutra – zove se Arslan Arslanović, to sam pitala njihove kolege – i znam da je kasnije završio gore u bolnici, da li na kiseoniku, vjerovatno se nagutao dima, tako da želim njemu brz oporavak i svaka mu čast", poručuje Klimenta.

Žena A.A., majka djece (32) ima opekotine prvog i drugog stepena, sa procentom zahvaćenih površina od 9 do 18 posto. To su opekotine uglavnom na šakama, te ona nije životno ugrožena i stabilna je.

Sa druge strane, otac djece, egipatski državljanin, ima teže opekotine, pošto su mu zahvatile mnogo veći dio tijela nego majci.

Vatrogasci su velikom brzinom stigli na lice mjesta, ali požar je već bio u razbuktaloj fazi. Kako je saopćio MUP, izvjesno je da je vatra krenula mnogo prije dojave, piše Blic. 

Foto:Ilustracija