Ispovijest robinje ID: Isprali su mojim kćerkama mozak, nisu htjele da bježe sa mnom

Kada su džihadisti tzv. Islamske države upali u iračke regiju Sindžar, iza sebe su ostavljali samo spaljenu zemlju i trupla.

Muškarci su živi zakopavani u masovne grobnice, a djeca su otpremljena u obližnji grad na sjeveru Iraka gdje su ih razvrstali prema starosti.

Na "najvišoj cijeni" bile djevojčice tj. mlade djevojke starosti između 10 i 20 godina i one su pripale višim rangovima u redovima Islamske države. Među njima je bila i Marva Kedr, djevojčica koja je tek bila napunila deset godina prije nego što je oteta u avgustu 2014. godine, piše "Daily Mail" čiji novinar je razgovarao s njenom ujnom Mahdiom koja je nedavno uspjela da pobjegne iz Baguza, jednog od posljednjih gradova pod vlašću sve slabije terorističke organizacije.

Posljednji put kada ju je vidjela bilo je na tržnici blizu mjesta Hardana, gdje je živjela. Na tržnici su okupljene žene nakon čega su poslane u Raku, 'glavni grad' Islamske države.

Nekoliko mjeseci kasnije Madiji je prijatelj javio da je vidio njenu nećaku i da je bila - trudna. Nakon toga o njoj više nije čula ni riječi.

"Mnoge djevojčice dožive Marvinu sudbinu", objasnio je Ziad Avdal, bivši profesor koji danas vodi sigurne kuće za Jezide, pripadnike kurdske etnoreligijske grupe, koji su pobjegli iz zarobljeništva Islamske države.

"Nije užasno samo to što je zatrudnila sa deset godina, užasno je i to što ju je najvjerovatnije prije toga silovalo i više od stotinu muškaraca", dodaje on.

Mahdia, kojoj je danas 29 godina i koja je iz Baguza pobjegla s dvije kćerke od osam i devet godina bila je samo jedna od šest i po hiljada Jazida koje su pripadnici Islamske države oteli jer preziru njihovu drevnu religiju, piše "Daily Mail". Polovina njih još se uvijek smatra nestalima, prenosi "24sata.hr".

Ona je nekoliko puta preprodavana u ropstvo, često su je tukli, prisiljavali na brakove i prijetili da će joj kćerke silovati stariji muškarci. Treća kćerka joj je nažalost poginula u eksploziji bombe.

"Nemam pojma koliko sam puta prodana. Jedan muškarac me zadržao tri dana prije nego što me opet prodao. Jedan od njih dva mjeseca me držao u mračnom podrumu gdje nisam mogla da znam ni da li je dan ili noć", svjedoči Mahdia.

Među trgovcima robljem je, kaže, bio i jedan bijelac, zapadnjak. On je kupovao djevojke, sređivao ih, prao i obukao u lijepu odjeću i onda ih preprodavao po višoj cijeni.

"Jedan borac ID me kupio kako bih mu čistila kuću i kuvala. Nakon četiri mjeseca mi je rekao da se moram udati za njega, inače će oženiti moju osmogodišnju kćerku ili je prodati drugom muškarcu", dodaje ona.

Ranije ovog mjeseca Mahdija je napokon uspjela da pobjegne od svog posljednjeg 'supruga' koji ju je mjesecima izgladnjivao.

Zanimljivo, kada je prvi puta pokušala da pobjegne, kćerke nisu željele da idu s njom jer su im pripadnici ID toliko isprali mozgove. Drugi put im je jednostavno rekla da idu po hranu i tako ih odvela u bijeg.

Novinar "Daily Maila", u mjestu na sjeveru Sirije, gdje se sklanjaju žene koje su pobjegle od Islamske države, sreo je i djevojčicu koja je stigla tog dana. Bila je sretna što je na slobodi i što može da obuče normalnu odjeću. Ipak, ni sama ne zna koliko joj je godina, ali svima se čini da je 9-godišnjakinja.

Ona je nekoliko godina radila za nekoliko porodica pripadnika ID koje je posluživala i čistila im kuće. Na obrazu ima ožiljak, a na glavi svježu ranu od udaraca koje je svakodnevno dobijala.

Najviše su je, kaže, zlostavljale supruge boraca ID. Tukle su ju zajedno s djecom.

Kada je pomislila da ne može biti sretnija, na sjeveru Sirije pronašla je i svoju majku koja je tamo posljednje dvije godine, otkad je i ona pobjegla iz ralja Islamske države.