Heftičnjak: Ispuhani balon

heft147

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo dešavanja u sedmici iza nas. Ovo je pregled protekle hefte, sa našim osvrtom i analizom političkih i društvenih dešavanja.

Komšić: Moram biti kandidat, sa Konakovićem sam se razišao zbog žene

Željko Komšić je po prvi put postao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine 2006. godine, nakon što ga je za tu funkciju kandidirao SDP Zlatka Lagumdžije. Prošla su otada 32 bajrama, a država stagnira i vegetira, bez ikakvog vidljivog napretka. Naprotiv, države ima manje nego te 2006. Sve šta je Komšić uradio za tri mandata u Predsjedništvu (jedan između je prespavao u Parlamentu BiH – i ostao upamćen kao zastupnik bez ijedne inicijative ili rasprave), može stati u retoriku od udaranja Koštunice po prstima, do ona njegova 2:1 za BiH, ali tako se ne gradi država i njene institucije. Posebno je Komšićeva pozicija postala kao ispuhani balon kada se pridružio Bakiru Izetbegoviću i ostalim etnonacionalistima u vlasti, čime je, prema vlastitom tumačenju, "izrugao je demokratiju" u BiH ulaskom u vlast s političkim strankama koje je do jučer optuživao za kriminal i zbog kojih je htio ''popiti otrov''. Komšićevo pravo da bude kandidat po važećim zakonima u Bosni i Hercegovini, dakako, niko nema pravo da osporava, a to što radi Dragan Čović i njegova klika jadan je pokušaj rehabilitacije tzv. Herceg-Bosne i to je jasno. I s te strane kandidatura lidera DF-a građanima Bosne i Hercegovine ne smije biti sporna, međutim njegova kohabitacija sa Bakirovom SDA i ozbiljno gaženje svega što je obećavao biračima, kao i nikakvi rezultati njegovog stolovanja u Predsjedništvu za tri mandata, Komšića degradira kako nekoga ko može donijeti promjene u zemlji. Iako on po svom habitusu i glasačima koji su bili uz njega nije čovjek nacionalizma i podjele, Komšić je poslužio nacionalistima da Bosnu i Hercegovinu drže u statusu quo. Nama, ipak, trebaju novi ljudi.    

 

CIK raspisao izbore u BiH, poznato kada će biti održani

Centralna izborna komisija BiH je raspisala izbore. Uz to, CIK je donio niz drugih propratnih odluka koje se tiču organizacije izbora, prvenstveno odluke o zaključivanju Centralnog biračkog spiska zaključno sa 3. majem, te prijedloge pravilnika o prijavi političkih subjekata za učešće na opštim izborima u oktobru ove godine. Odluka je, dakle, donijeta da će se izbori održati u nedjelj u, 2. oktobra 2022. godine. HDZ i njegovi pipci u institucijama Bosne i Hercegovine će još pokušavati osporiti održavanje izbora, ali nakon jasnih upozorenja predstavnika međunarodne zajednice da će kočenje i blokiranje implementacije izbora tretirati kao antidejtonsko djelovanje, nema sumnje da će izbora biti. Jedini aktuelni problem su finansijska sredstva za održavanje izbora, koja bi se morala osigurati u roku od 15 dana. Dakle, što se tiče forme ona je već tu – izbori su pred nama, ali bitan je sadržaj. Vladajući etnonacionalisti su blokirali zemlju, isisali institucije i stavili ih u mrežu vlastitih interesa, te nisu naravno usvojili ni tehničke izmjene izbornog zakonodavstva kojim bi se spriječile izborne krađe. Građanima ne preostaje ništa drugo nego da biraju nove ljude, nove ideje i one politike koje žele promijeniti bh. društvo. Takvih ima u ponudi. Birajte ih. Samo tako ova zemlja može naprijed. 

 

Šepić: Optužbe za izdaju zbog revizije mora objasniti Izetbegović, a za izborni zakon Konaković i Radončić

Bakir Izetbegović je odgovoran što je propala revizija tužbe protiv Srbije za genocid i ratne zločine. Njegova predstava u Vijećnici je bila u službi uvlačenja cjelokupnog establišmenta u njegovu nesposobnost i jalovost da uradi nešto za našu državu. Izetbegović mlađi, kada prođe određen historijski odmak, ostat će upisan kao vrlo nesposoban i pohlepan lider. U Bosni i Hercegovini ima političara, intelektualaca i javnih ličnosti koji su bili svjesni prevare u Vijećnici još onih dana dok je patriotizam bio jači od razuma. Nevenka Tromp je kod Senada Hadžifejzovića ponovo iznijela čitav niz optužbi prema pripremi i podnošenju revizije presude protiv Srbije, na što je reagirao Senad Šepić, lider Nezavisnog bloka i jedan od čelnika Koalicije Država.''Svi akteri koji su bili odgovorni za ovo pitanje, od tadašnjeg člana Predsjedništva BiH, tima za pripremu revizije, ranijeg agenta za zastupanje pred sudom i ambasadorice BiH u Holandiji moraju cjelokupnoj javnosti, posebno porodicama stradalih i žrtava jasno objasniti svoju ulogu i odgovoriti na ove upite'', naveo je Šepić. Predstava u Vijećnici samo je ogolila aktuelnu vlast koja je sama sebi svrha i koja ne pita koja je cijena za to...

 

Fadil Novalić: Da je Muhammed a.s. danas živ, nosio bi Armanijevo odijelo

Federalni premijer Fadil Novalić osim hronične nesposobnosti, redovno uveseljava narod i svojim izjavama. U vrijeme ibadeta, ponijela je pjesma ''dobrog'' Fadila, pa je čestitajući Bajram na SDA-ovoj Hayat televiziji, postao i tumač časnog Kur'ana i Kerima. Novalić je tako izjavio da je Muhamed A.S. danas živ, da bi nosio Armani odijelo... Često se SDA-ovi prvaci zaklanjaju iza vjere, tumače ko je kakav musliman, šta valja i šta ne valja u vjeri. Međutim, trebali bi se malo osvrnuti oko sebe, ono procesa koji oni vode. Sve gol kriminal i lopovluk. Sigurno bi Muhamed A.S. malo to drugačije tumačio. I respiratore. I Asima. I tunel Hranjen. I hidroelektranu Vranduk. I izvlačenje novca iz namjeske industrije. I Sebijinu diplomu. I Osmicinu diplomu. I bogate iftare. I zapošljavanje podobnih, a ne sposobnih. I mrežu koja je ojadila i osiromašila naš narod. Ne bi se Fadil i ini SDA-ovci dobro proveli ni na ovom ni na onom svijetu ako se podvuče refa. Iza vjere se često zaklanjaju najveći munafici, oni koji znaju da imaju oraha u džepovima. 

 

Andrej Plenković stigao u Kijev, dočekao ga Volodimir Zelenski

Skoro svi evropski lideri hodočaste Kijev, kako bi odali poštovanje ukrajinskom narodu i predsjedniku Volodimiru Zelenskom. Posljednji u nizu je i hrvatski premijer Andrej Plenković koji će u Kijevu održati sastanke s Zelenskim, predsjednikom Vlade Denisom Šmihalom i predsjednikom Vrhovne Rade Ruslanom Stefančukom. Uz Plenkovića je i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman. "Hrvatska zna kako je biti pod vojnom agresijom te nastavlja pružati političku, diplomatsku, finansijsku, humanitarnu, tehničku i svaku drugu moguću podršku Ukrajini, kao i pomoć u zbrinjavanju ukrajinskih izbjeglica. Na sastancima će ukrajinski državni vrh upoznati predsjednika Vlade s posljedicama razaranja uslijed ruskih napada, a razgovarat će se i o daljnjoj pomoći te nastavku europskog puta Ukrajine", saopćeno je iz Vlade Hrvatske. Posjet predsjednika Vlade Ukrajini odvija se uoči Dana Europe te je izraz solidarnosti i podrške ukrajinskim vlastima i prijateljskom ukrajinskom narodu, koji je žrtva brutalne ruske agresije. Dobar potez premijera Plenkovića.

 

Špansko čudo okončava eru velikana: Nakon Nadala pobijedio je i Novaka Đokovića

Čemu vakat, tome i vrijeme, rekao bi naš narod. Upravo to se može reći za dešavanja u svijetu tenisa, gdje svjedočimo smjeni generacija. Skoro dvije decenije, trojac Federer, Nadal i Đoković harao je ovim sportom i tu im niko nije mogao primaknuti. Najviše grand-slam titula ima Nadal 21, dok Đoković i Federer imaju po 20. Ali došlo novo vrijeme i samo na jednom turniru pokazalo se da njihova era završava. Tako je čudesni Španac Carlos Alcaraz na turniru u Madridu uspio pobijediti i Nadala i Đokovića. Jednog za drugim i plasirao se u finale ATP turnira u Madridu. Strašna je činjenica da je ovaj 19-godišnjak samo u dva dana skinuo skalp dvojici legendi teniskog sporta. Alcaraz tek počinje svoju karijeru, te uz Tsipasa, Zvereva i Medvedeva najavljuje novu eru u kojoj više neće biti legendarnog trojca. Alcarazevi dometi ovisit će najviše o njemu samome. Ukoliko sam sa sobom uspije da se izbori, samo nebo će mu biti granica.