Ispunili obećanje: Ovo su nove, daleko niže cijene lijekova u bh apotekama!

Home

Ispunili obećanje: Ovo su nove, daleko niže cijene lijekova u bh apotekama!


Agencija za lijekove i medicinske usluge BiH objavila je maksimalne veleprodajne cijene lijekova za tržište BiH kojih će se od polovine juna morati pridržavati sve apoteke u BiH.

Zyllt, Plavix, Hipolip, Enalapril, Ranitidin, Pancef su samo su neki od mnogobrojnih lijekova koji će se u svim apotekama širom BiH biti dostupni po novim, dosta nižim cijenama.

Cijena pojedinih lijekova, biće niže i za više od 50 posto od dosadašnjih cijena. 

Dugo najavljivano sniženje cijena  omogućeno  je Pravilnikom o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u BiH, koji je nedavno stupio na snagu. Kako su nam ranije potvrdili u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, za korekciju cijena u apotekama biće potrebno od 15 do 30 dana. To znači da će svi lijekovi po novim cijenama  biti  najkasnije do 20 juna . 

Podsjetimo cijene lijekova u BiH su već godinama daleko najveće u region, pa ih je većina pacijenata do sada nabavlja u susjednim zemljama. Poređenja radi cijena lijek Zyllt, koga koriste srčani bolesnici od 28x75 mg di sada je bila oko 33 marake ili primjera radi Plavixa koji je zamjenski lijek oko 35 maraka. Njihove nove cijene su unano niže - Zyllt 17,64 marke, a Plavix 22,68 marke. Cijena Hipolipa za snižavanje masnoća u krvi, od 10 mg je trenutno nešto preko 8 maraka, dok njegova maksimalna cijena uskoro neće prelaziti 5,10 maraka.

Cijena  Plaviksa sa 28 tableta, koja sada košta oko 33 marke, u apotekama uskoro trebalo da košta najviše 27,20 maraka.

Znatno će pojeftiniti  i antibiotik Pancef koji se često propisuje djeci za liječenje bakterijskih infekcijajer će umjesto dosadašnjih  18 maraka, ubuduće njegova maksimalna veleprodajna cijena biti 8,83 maraka.

Kako su nam ranije rekli u Agenciji očekuju se uštede od 50.000.000 KM gledano na ukupno tržište lijekova u BiH, kao i da su iz pomenutog Prvilnika izuzeti lijekovi koji se izdaju bez ljekarskog receprta. 

Na OVOM linku možete pogledati tabele sa pojedinačnim izračunom maksimalne veleprodajne cijene lijeka u BiH za svako pojedinačno pakovanje lijeka.

 

(Izvor: Buka.ba)

Tagovi
Objavio: Tue, 23/05/2017 - 08:41

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top