Inzko: Istina o Ahmićima ne smije se zaboraviti

Istina o Ahmićima je vrlo važna i ona se ne smije zaboraviti, poručio je večeras u Sarajevu visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko.

Obraćajući se medijima uoči konferencije „Ratni zločini u Ahmićima kroz presude Haškog tribunala - 26 godina poslije“, kojoj je i sam prisustvovao, Inzko je kazao da je došao s namjerom da dadne svoju podršku tom skupu.


- Došao sam ovdje i kako bih podržao priču o istini o tome šta se zaista desilo u Ahmićima. Nažalost, svi koji su mrtvi, njih 116, ne mogu se vratiti u život, ali uvijek se može raditi na tome da čujemo istinu o Ahmićima. Ta istina je vrlo važna i ne smije se zaboraviti - rekao je Inzko.


U tom smislu, navodi kako mu je drago da je predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posjetila spomen-obilježje u Ahmićima, pišu vijesti.ba.


- Možda je to bila jedna važna gesta za budućnost i pomirenje na ovim prostorima - mišljenja je Inzko.


Osvrnuo se i na predavanje ratnog zločinca Darija Kordića, osuđenog na 25 godina zatvora za pokolj u Ahmićima, koje je o temi "Bog iza rešetaka" nedavno održao u zagrebačkom studentskom domu "Stjepan Radić".


- Kordić je dobio svoju kaznu i mislim da je tamo bilo više hiljada dokumenata koji su dokazali njegovu umiješanost u taj slučaj. Mislim da je u Hrvatskoj najviše protesta bilo od strane katolika, profesora i intelektualaca koji su se usprotivili da jedan takav čovjek predaje na jednom fakultetu. Isto tako, neprihvatljiv je i Studentski dom Radovana Karadžića na Palama. To je sve isti pravac i nije dobar signal za omladinu da se bavi takvim temama - potcrtava Inzko.


Nevezano za temu današnje konferencije, novinari su iskoristili priliku i da Inzka priupitaju da prokomentariše poruke iz EU, odakle ističu kako će odluku o daljim koracima u pristupu BiH donijeti tek kada dođe nova Evropska komisija, poslije novembra ove godine.

 

- EU je fantastična, međutim nekada malo sporo radi. Ali i domaći lideri sporo rade, gubi se vrijeme i onda odavde odlaze mladi ljudi koji zaista žele i da žive u EU. Možda će ova nova komisija, koja će biti izabrana poslije maja ove godine, ubrzati svoj posao - poručio je Inzko.