Istraga nakon ulaska nepoznatih osoba u Parlament BiH

U SIPA-i napominju da policijski službenici preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u vezi sa provjerom dostavljenih informacija, o čemu su prethodno informisali Tužilaštvo BiH. 

Agencija za istrage i zaštitu BiH primila je informaciju Sekretarijata Parlamentarne skupštine BiH u vezi sa neovlaštenim ulaskom u prostorije Parlamenta BiH i provjerava dostavljene informacije, potvrđeno je u ovoj agenciji.


Kolegijum Sekretarijata zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH prethodno je zatražio angažman SIPA-e, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela i Obavještajno-bezbjednosne agencije zbog ulaska radnika nepoznatog preduzeća u zgradu Parlamenta i zamjene opreme u parlamentarnim salama. 

Sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Kenan Vehabović izjavio je ranije da je na sjednici Kolegijuma Sekretarijata, koja je održana 26. avgusta, zaključeno da SIPA-i bude upućena informacija o utvrđenom činjeničnom stanju u vezi sa tim slučajem, uz zahtjev da ova agencija postupi u skladu sa svojim nadležnostima. 

Navodeći da postoji uputstvo Zajedničkog kolegijuma Predstavničkog i Doma naroda o korištenju sala i prostora Parlamentarne skupštine BiH, Vehabović je precizirao da je jasno definisano da je odlučivanje o korištenju sala parlamenta u nadležnosti Kolegijuma Sekretarijata i da se odluke donose konsenzusom. 

On je dodao da u ovom slučaju niko ništa nije tražio, niti obavijestio Sekretarijat, da ne znaju ni ko je ulazio, niti kakvu je opremu unio i šta radio u prostorijama Parlamentarne skupštine. 

Za vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora radnici nepoznatog preduzeća ušli su u zgradu parlamenta bez saglasnosti Sekretarijata ove institucije i zamijenili opremu iz parlamentarnih sala, te ulazili i u druge prostorije. 

Promjene su uočene kada su zaposleni u IT sektoru došli sa godišnjeg odmora.