Istraga o dr. Balaban: Vještaci UKC Tuzla analiziraju dokaze, žrtve iz USK-a još čekaju pravdu

Nešto više od godinu dana je prošlo otkako je javnost saznala za jednu od najšokantnijih priča iz bh. bolnica: doktorica Nikolina Balaban, patologinja Kantonalne bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” u Bihaću, pacijentima je postavljala dijagnoze na osnovu kojih su im ljekari propisivali pogrešne terapije, a nekima su čak odstranjeni i zdravi organi!

Sve je počelo kada se medijima obratila Armina Rekić, mlada majka iz Bihaća, koja je detaljno opisala svoje stravično iskustvo iz bihaćke Kantonalne bolnice.

– Zovem se Rekić Armina, imam 32 godine i majka sam, hvala Bogu, dvoje prekrasne djece. Greškom ljekara Kantonalne bolnice mi je odstranjena maternica, jajnik te okolni limfni čvorovi. Da bi stvar bila još gora, poslali su me za Sarajevo na kemo i radioterapije, a nisam imala karcinom. Greškom dr. Nikolne Balaban ostala sam bez maternice i prilike da bar još jednom postanem mama. O drugim posljedicama ne smijem ni govoriti – napisala je Armina u februaru prošle godine, i uz pismo priložila nalaze iz kojih se vidi prvobitna dijagnoza koju je postavila dr. Balaban te revizija nalaza rađena na KCUS-u kojom je, nakon višemjesečne agonije kroz koju je prošla, ustanovljeno da Armina uopće nema rak, niti ga je ikada imala.

Nakon što je ona odlučila javno ispričati svoju priču, novinari su otkrili još desetine sličnih slučajeva pacijenata bihaćke Kantonalne bolnice kojima su na odjelu patologije postavili pogrešne dijagnoze. Umjesto benignih, dijagnosticirane su im maligne bolesti, i obrnuto. Zajedničko svima je to što je njihove nalaze potpisala doktorica Nikolina Balaban.

Kantonalno tužilaštvo USK je pokrenulo istragu, a u aprilu 2017. Balaban je uhapšena pod sumnjom za nesavjesno liječenje i teško ugrožavanje zdravlja ljudi. No, ubrzo je i puštena iz pritvora uz određene mjere zabrane: da ne smije obavljati ljekarsku djelatnost do daljnjeg, te da ne može putovati izvan BiH.

Godina je prošla, a još nema optužnice u ovom predmetu. Iz Tužilaštva USK kažu da istraga i dalje traje.

– Istraga je u toku i predmet je proslijeđen timu vještaka medicinske struke Kliničkog centra u Tuzli. Imenovana se sumnjiči za izvršenje teških krivičnih djela protiv zdravlja ljudi iz člana 240. stav 3. KZ F BiH, a u vezi sa krivičnim djelom Nesavjesno liječenje iz člana 229. stav 1. KZ F BiH. Na snazi je mjera zabrane preduzimanja poslovne aktivnosti – obavljanja poslova medicine i doktora specijaliste patološke anatomije. Navedene mjere će trajati dok postoje potrebe za istim, a najkasnije do pravosnažnog okončanja postupka – navode iz Kantonalnog tužilaštva USK.

Iz Tužilaštva pojašnjavaju da se radi o veoma složenom predmetu.

– Predmet je kompleksan, jer je vještačenje obimno s obzirom da se radi o većem broju oštećenih lica, te će se po okončanju vještačenja moći detaljnije govoriti o donošenju konačne tužilačke odluke u ovom predmetu. Drugim riječima, Tužilaštvo u ovoj fazi postupka nije u mogućnosti da preciznije odredi tačan vremenski period kada će istraga biti okončana, a iz prethodno navedenog razloga – rekli su nam u Tužilaštvu.

Nikolina Balaban u međuvremenu se navodno vratila u svoj rodni grad Prijedor nakon što je dobila otkaz u bihaćkoj bolnici. Iz Tužilaštva nisu mogli potvrditi gdje se ona tačno nalazi, ali kažu da je prema njihovim saznanjima, doktorica Balaban na teritoriji Bosne i Hercegovine. U međuvremenu, pojavila se informacija da je Medicinski fakultet u Sarajevu fakturisao bolnici “Dr. Irfan Ljubijankić” više od 176.000 KM računa za revizije patohistoloških nalaza doktorice Balaban, koje su rađene u Sarajevu.

– Bilo jest, ali prošlo nije i nikad neće – kaže nam Armina Rekić, majka sa početka ove priče, koja će se do kraja života morati nositi sa posljedicama strašne greške doktorice Balaban.

– O posljedicama bih ja vama mogla pričati satima, koliko fizičkim, još više o psihičkim. Ali ide nekako, ne dam se ja, mislim da se još dobro držim. Kako vrijeme prolazi mislila sam bit će mi lakše, ali izgleda da se varam, samo je teže. Iz uprave Kantonalne bolnice niko se do dan danas nije udostojio da me kontaktira i bar upita kako sam, a mislim da kod njih riječ izvinjenje ne postoji – govori Armina.

Dodaje da nema nikakvih informacija ni iz Tužilaštva.

– Kako je pokrenut sudski postupak, kao da je sve stalo, niko iz Tužilaštva nije zvao! Nadam se samo da naš slučaj neće završiti kao i mnogi drugi: objavi, uhapsi i pusti, a za posljedice niko ne odgovara – ističe Armina Rekić.

Kako se moglo desiti da doktorica Balaban u tolikom broju slučajeva napravi grešku? Da li je u pitanju nestručnost, ili su posrijedi neki sasvim drugi razlozi i motivi? Odgovore na ova pitanja, po svemu sudeći, nećemo dobiti u skorije vrijeme.