Istraga tvrdi: Izetbegović i Čović izolovani od drugih pregovarača

sadf

Pregovori lidera i predstavnika bh. stranaka o izmjenama Izbornog zakona BiH u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice su trenutno u toku i vode se u Sarajevu.

Kako saznaje portal Radiosarajevo.ba, upravo su pregovori pred propašću. 

Utisak pojedinih pregovarača je da je HDZBiH ovaj put, mnogo više nego u Neumu, reterirao i popustio u pogledu svojih ranijih maksimalističkih zahtjeva, no stranke sa sjedištem u Sarajevu po svemu sudeći ne vjeruju HDZ-u BiH koji je proteklih godina gotovo paralizirao političke procese u Federaciji BiH i otvoreno paktirao sa Miloradom Dodikom i ruskim faktorom protiv držvave BiH.

Kako tvrdi portal Istraga, Bakir Izetbegović (SDA) i Dragan Čović (HDZ) su izolovani (ponovo) od drugih pregovarača:

"Već sat vremena su Izetbegović i Čović u drugoj sali sa zvaničnicima EU, Angelinom Eichhorst te predstavnicima Američke ambasade u BiH".

"Nakon nekoliko sati odustva, delegacija NES-a vratila se na pregovore. Izetbegović i Čović su još uvijek izolovani od drugih delegacija. Glavna tema je Dom naroda FBiH, odnosno smanjenje nadležnosti DN FBiH. To je, kako saznajemo, preduslov za prihvatanje 'elektorskog modela'", navodi se na Twitteru.

Elektorski modelizbora članova Predsjedništva BiH  bio bi primjenjivan samo na teritoriji Federacije, dok bi u RS-u ostao princip jedan čovjek jedan glas, piše Istraga.