Istražitelji za petama Laninih ubica

Istražitelji u Hercegovini pronašli su dva vozila za koja se sumnja da imaju veze sa ubistvom 19-godišnje Lane Bijedić, te su uvjereni kako će se uskoro odmotati klupko i otkriti njene ubice.

Neslužbeno, jedan automobil je sa područja Ljubuškog, dok je drugi iz HNK-a. Usprkos nagađanjima posljednjih dana koja, kako su nam rekli policijski izvori, dodatno otežavaju situaciju i zbunjuju javnost, ovo su prvi potvrđeni tragovi u ovom slučaju. Kako je ranije objavljeno, FUP, MUP RS-a, te MUP-ovi ZHK-a i HNK-a, kao i ronioci iz Tuzle uključeni su u istragu, prenosi Oslobođenje.ba. 

Naš izvor ranije nam je kazao i kako su ribari koji su tog dana pecali u blizini mjesta događaja primijetili automobil bijele boje. Iz Tužilaštva su ponovo apelovali na građane koji imaju bilo kakve informacije ili dokaze o aktu nasilja počinjenom nad Lanom Bijedić da ih dostave Tužilaštvu ili Upravi policije MUP-a ZHK-a na telefonski broj 039/830-808.

Ubistvo nesuđene brucošice i dalje je nezaobilazna tema u Mostaru i Hercegovini. Građani su s razlogom zabrinuti za sigurnost, iako iz MUP-a HNK-a tvrde da sigurnosna situacija uprkos realnim problemima sa kojim se suočavaju nije narušena. Mostar u subotu čeka i nogometni derbi Veleža i Zrinjskog, što je prema tradiciji meč visokog rizika. Uvertira su nedavni napad na Alema Džeku kojeg su četvorica huligana pretukla i to jer je nosio majica sa obilježjima navijačke grupe Red Army. Najnoviji slučaj ometanja javnog reda i mira u gradu zabilježen je u nedjelju u večernjim satima u blizini Gimnazije, gdje je grupa huligana pretukla srednjoškolca M. B. (2003).

On je tom prilikom zadobio lakše tjelesne povrede, zbog čega je hospitaliziran na Klinici za neurohirurgiju SKB-a Mostar, te će do daljnjeg ostati na pretragama. Policija je zbog ovog napada tokom jučerašnjeg dana uhapsila dvije osobe, dok se za trećom intenzivno traga. Napadnuti mladić je, kako ističu u MUP-u, prepoznao jednog od napadača. Riječ je o maloljetnom R. Š. (2002) koji je po odobrenju Tužilaštva uhapšen. Operativnim radom na terenu službenici policije utvrdili su i da su u napadu učestvovali Albert A. (2000) koji je pronađen i uhapšen, kao i maloljetnik M. P. (2005) koji nije pronađen na adresi stanovanja. Od Alberta A. izuzeta je bejzbol-palica, koja je vjerovatno korištena prilikom napada.