Istraživanje CIN-a promijenilo federalna pravila

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH će ubuduće za korištenje naknada za odvojeni život morati dokazati da ne posjeduju nekretnine u Sarajevu. Izmjene su nastupile nakon što je CIN objavio priču o zloupotrebama zastupnika kojima je Parlament plaćao smještaj iako su imali nekretnine u glavnom gradu BiH.

Zastupnici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) će od ove godine morati uz zahtjev za odvojeni život Stručnoj službi dostaviti dokaz da oni i članovi njihove porodice ne posjeduju nekretninu u Kantonu Sarajevo.

To je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) potvrdila Ljiljana Rašo, šefica Službe računovodstva Federalnog parlamenta, koja je zajedno sa v. d. sekretarkom tog doma Stelom Ibrović bila inicijator ovih promjena.

Osim toga, kako bi se izbjegle dosadašnje zloupotrebe, stanodavac će morati priložiti dokaz o vlasništvu nekretnine i CIPS-ovu potvrdu da je prijavljen u Sarajevu.

„To je upravo zbog vaših istraživanja i reportaža. Niko nije ništa provjeravao. (…) Sad će se ovako jednostavno uspostaviti neki kriterij da bi se nešto moglo ostvariti“, rekla je Rašo.

Odluku za ostvarivanje prava na odvojeni život i zakup stanova usvojila je jučer Administrativna komisija Federalnog parlamenta. Predsjednica ove komisije Melika Mahmutbegović kaže da će analizirati i druge odluke u vezi sa naknadama zastupnika: „Koliko je to moralno i sami znamo, ali ovdje nije u pitanju moral, ovdje se moraju postaviti pravila igre i način rada i sankcije“.

Novinari CIN-a su sredinom prošle godine otkrili da je Federalni parlament za smještaj, režije, naknade za odvojeni život i prevoz zastupnika za tri godine i pet mjeseci dao oko 2,1 milion maraka. Većina zastupnika nije boravila u stanovima koje im je plaćao Parlament pa su stanovi ostajali prazni ili su ih koristile druge osobe. Novinari su otkrili i da dva zastupnika imaju vlastite stanove, a da im je Federalni parlament plaćao zakup kod poznanika i prijatelja.

Ove privilegije u 2018. godini koristilo je još 50 zastupnika. Njima je plaćan i prevoz do kuće svakog vikenda, bez obzira da li zaista putuju.

Obilazeći adrese na kojima se stanovi nalaze, novinari CIN-a su otkrili da ih većina zastupnika ne koristi – u njima žive njihova djeca ili drugi ljudi. Oni stanove unajmljuju od prijatelja, rodbine i poznanika.

Bez izmjena u Domu naroda Parlamenta FBiH

CIN je 2017. godine pisao i o delegatima u Domu naroda Federalnog parlamenta koji su na sličan način zloupotrebljavali pravo na iste privilegije. Ovaj dom još uvijek nije promijenio pravila niti je uveo kontrolu trošenja novca.

Sjednica Administrativne komisije nije održana od ljeta 2017. godine. Sekretar Doma naroda Parlamenta FBiH Izmir Hadžiavdić kaže da čekaju na formiranje novog saziva gdje će insistirati na donošenju nove odluke.

„Teško je tome u kraj stati, tako da… Do ovog saziva, ne sjećam se da je neko na ovako grub način zloupotrebljavao“, rekao je Hadžiavdić.

Novinari CIN-a su otkrili da su delegati od početka 2015. godine ugovarali kirije za stanove koji su uglavnom neuvjetni za život ili daleko od zgrade Parlamenta, a u nekim su živjeli i drugi ljudi. Najmanje polovina delegata uopće i ne koristi zakupljene stanove, a u razgovoru sa novinarima CIN-a nisu znali reći ni gdje se oni nalaze.

Za dvije i po godine za troškove odvojenog života od porodice za 35 delegata iz ove institucije je potrošeno nešto više od 825.000 maraka.

Zbog toga je Federalna uprava policije po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu od Doma naroda Parlamenta FBiH zatražila dokumentaciju o delegatima koji koriste naknadu za odvojeni život. Predmet je u radu, piše CIN.