Rusija pozdravila formiranje Komisija o istraživanju zločina u Srebrenici i stradanju Srba u Sarajevu

Maria Zakharova, glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova, pozdravila je formiranje tzv. nezavisnih međunarodnih komisija za istraživanje stradanja naroda na području Srebrenice od 1992. do 1995. godine i stradanja Srba u Sarajevu.

"Pozdravljamo formiranje nezavisnih međunarodnih komisija u Republici Srpskoj (BiH) za istraživanje ratnih zločina nad svim naroda u Srebrenici i nad Srbima u Sarajevu između 1991. i 1995. godine", navedeno je na oficijelnom Twitter profilu Ministarstva vanjskih poslova Rusije.

U narednom tvitu se ističe da je osnivanje ovih komisija direktno povezano sa, kako navode, očitim nedostacima u radu Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslaviji i Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove u Hagu.

Prema mnogim mišljenjima, cilj obje komisije je pokušaj vlasti u entitetu Republika Srpska da na samo sebi svojstven način ospori dešavanja koja su dokazana pred Međunarodnim sudom u Hagu što potvrđuju i brojne presude, kao i utvrđeni i dokazani genocid u Srebrenici.