Istražuju se navodi o uplitanju hrvatskih obavještajnih službi u BiH

Već dvije sedmice javnost u Bosni i Hercegovini potresa afera o navodnom vrbovanju bosanskohercegovačkih građana od strane hrvatske obavještajne službe. Ministarstvo sigurnosti BiH dostavit će u utorak Predsjedništvu BiH informaciju u vezi sa ovim navodima.

Novinar Avdo Avdić saslušan je u ponedjeljak u Tužilaštvu Bosne i Hercegovine, a nakon što je objavio tekst u kojem piše o uplitanju hrvatskih obavještajnih službi u Bosnu i Hercegovinu. U tom tekstu navodi se između ostalog da su obavještajci i diplomate Republike Hrvatske pokušali najmanje dva puta vrbovati pripadnike selefijskog pokreta iz BiH za prenošenje oružja i eksploziva u mesdžide na području Zeničko-dobojskog kantona, piše Radio Slobodna Evropa.

Prije Avdića, u državnom Tužilaštvu saslušan je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je potvrdio informacije koje se navode u tekstu.

Avdo Avdić nakon saslušanja u državnom Tužilaštvu tvrdi da ga postupajući tužilac Oleg Čavka nije pitao nijedno pitanje koje se odnosi na tekst koji je portal Žurnal objavio, a koji govori o uplitanju hrvatskih obavještajnih službi u Bosnu i Hercegovinu. Za Radio Slobodna Evropa kaže da je tužioca zanimalo nešto sasvim drugo, prije svega odakle mu informacije o ruskom uticaju u BiH.

“Ispitivao me o mojim kontaktima, izvorima i kretanjima po ugostiteljskim objektima u Sarajevu i ono što je ključno, pitao me odakle mi informacije o ruskom uticaju u Bosni i Hercegovini. Znači, nije me pitao ništa o ovom slučaju o upadu obavještajnih službi iz Hrvatske”, kaže on.

Odmah po izlasku iz zgrade Tužilaštva Avdić je novinarima rekao kako je danas saslušan i ključni izvor iz teksta sa inicijalima H.Č. i zapitao se kako u Tužilaštvu znaju za njegov identitet.

”Vrlo interesantno, nijedan svjedok nije otkrio identitet osobe inicijala H.Č. a ta osoba je danas privedena, dovedena na saslušanje. Kako je gospodin Čavka znao o kome se radi, vjerovatno od gospodina Martića, direktora hrvatske obavještajne službe, možda je Čavka od njih dobio informacije”, dodao je on.

Pripadnik selefijskog pokreta inicijala H. Č. ranije je za portal Žurnal.info potvrdio da je sarađivao sa hrvatskim obavještajcima. Direktor Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Hrvatske Daniel Martić potvrdio je da su hrvatski obavještajci razgovarali s pripadnicima selefijske zajednice u Bosni i Hercegovini, ali tvrdi da ih nisu vrbovali radi podmetanja oružja u Bosnu i Hercegovinu, kako to navodi ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić.

Ovu aferu negirali su i hrvatska predsjednica, koja je kazala kako neće komentirati tvrdnje ministra sigurnosti BiH, već da će se cijelim slučajem baviti nadležne službe, te premijer ove države, ocjenjujući aferu kao instruiranu, a izjave Dragana Mektića je odbacio tvrdeći “da su toliko besmislene da nije potrebno slati diplomatsku notu BiH”.

U Pismenom upitu tužiocu Olegu Čavki, koji nas je uputio na glasnogovornika Tužilaštva BIH, pitali smo između ostalog, da li će osim novinara koji je pisao tekst i državnog ministra sigurnosti koji je potvrdio informacije iz teksta biti saslušan neko od zvaničnika koji se pominju u ovoj aferi. Također nas je zanimalo da li je Tužilaštvo dobilo izvještaj od bh. obavještajnih službi o ovom slučaju, te da li je Avdo Avdić u Tužilaštvu saslušan kao novinar.

Glasnogovornik državnog Tužilaštva u odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa navodi da može potvrditi „da je u okviru predmeta Tužiteljstva BiH, u svojstvu svjedoka saslušan gospodin Avdo Avdić“.

„O detaljima saslušanja ne možemo davati informacije za javnost“, navodi se.

Advokat Senad Pećanin kaže da je Zakon o krivičnom postupku BiH vrlo eksplicitan i da u članu 82. navodi da su među licima koja ne mogu biti saslušani kao svjedoci i ona koja bi svojim iskazima povrijedila dužnost čuvanja profesionalne tajne.

“Kao što su novinari, vjerski službenici, advokati, ljekari, babice itd. Naravno da je ova zakonska odredba dobro poznata i glavnoj tužiteljici Gordani Tadić i tužitelju Olegu Čavki. Ali očito je da su oni spremni zarad prljavih ciljeva najgrublje kršiti zakon dobro znajući da imaju zaštitu od onih koji su ih na ove odgovorne funkcije i postavili i za čije vrlo opasne interese uostalom i rade”, dodaje Pećanin.

Nakon što je magazin Žurnal.info, objavio da su hrvatske obavještajne službe vrbovale bh. državljane kako bi se isceniralo postojanje terorista u BiH, državno Tužilaštvo saslušalo je najprije ministra sigurnosti, a zatim novinara koji je pisao tekst. Još nije poznato da li je iko od zvaničnika i ostalih pomenutih u ovom tekstu pozvan u Tužilaštvo.

U tekstu koji je pokrenuo ovo pitanje se tvrdi da su akcijom vrbovanja selefija iz BiH bili uključeni zamjenik ministra sigurnosti BiH Mijo Krešić, novinar Radio televizije Republike Srpske (RTRS) Mato Đaković, a da je svim koordinarao hrvatski konzul u Tuzli Ivan Bandić.

Advokat Senad Pećanin kaže kako je nedopustivo da se u jednom slučaju, kako ga naziva, skandaloznog uplitanja hrvatskih obavještajnih službi, ne oglašava ili puno energičnije ne reaguje državno Predsjedništvo. Prema njegovom mišljenju jedna ovakva afera je zahtjevala hitno povlačenje ambasadora BiH iz Zagreba na konsultacije.

“Ali i informiranje najznačajnijih međunarodnih adresa, od Vijeća sigurnosti UN-a, preko Evropske unije i NATO Saveza, pa do Evropskog parlamenta i OSCE-a. Osim objave rata, ne postoji neprijateljskiji gest koji je prema obilju dokaza i indicija mogla napraviti Hrvatska prema BiH, od ovog perfidnog pokušaja da Bošnjacima okači zvono islamskog terorizma”, dodaje Pećanin.
Podsjetimo, pripadnik selefijskog pokreta H.Č., prema navodima portala Žurnal, skoro četiri mjeseca je sarađivao sa hrvatskim obavještajcima. Portal navodi da su mu prilikom vrbovanja prijetili zabranom ulaska u Hrvatsku, pa čak i zatvorom pod optužbom da je prijetnja za nacionalnu sigurnost. Tražili su da izradi lažni profil, na kojem će pisati hvalospjeve na račun tzv. Islamske države Iraka i Levanta (IDIL-a), kako bi se povezao sa određenim ljudima. On je ispričao da je odustao kada su u aprilu prošle godine tražili da prenese iz Doboja ruksak oružja koje je trebao odnijeti u mesdžide.

Predsjedništvo BiH tražilo je od Ministarstva sigurnosti BiH da dostavi sveobuhvatnu informaciju o navodima iznesenim u javnosti.

Ministarstvo sigurnosti BIH dostavit će u utorak Predsjedništvu BiH informaciju u vezi sa navodima o aktivnostima hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije i generalnog konzula Hrvatske u BiH o navodnom vrbovanju selefija za krijumčarenje naoružanja u BiH, potvrđeno je agenciji Srna.

Obavještajno-sigurnosna agencija (OSA) Bosne i Hercegovine prvi je put informisala prošle sedmice Vijeće ministara o cijelom slučaju, koje je razgovaralo je sa direktorom OSA-e Osmanom Mehmedagićem o navodnom vrbovanju bh. državljana.

“Mi smo zaprimili informaciju o pojavama, ne nikako o imenima. OSA radi u skladu sa zakonom, sa svojim nadležnostima. Najvažniji cilj obavještajne agencije i nas u Vijeću ministara je da zaštitimo potpuni integritet države Bosne i Hercegovine u svakom smislu”, rekao je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara.

Senad Pećanin kaže kako ne samo ovaj slučaj već analiza više desetina slučajeva postupanja Tužilaštva BiH ukazuje da se radi o teško kompromitiranom, korumpiranom i nekompetentnom Tužilaštvu, koje je BiH dovelo na dno ljestvice evropskih država, kada je riječ o vladavini prava.

“Puno je dokaza za ovu tvrdnju. Od činjenice da nijedan glavni tužilac (Jurčevć, Barašin, Salihović), nije svoj mandat okončao zbog krivičnog ili disciplinskog postupka koji se vodio Ili se vode protiv njih. Govorim o neprocesuiranim, a izuzetno dobro dokumentiranim slučajevima teškog kriminala, poput istraga koje su vrhunski profesionalno vođene i naprasno bez optužnica okončane 2010. godine protiv Dragana Čovića, Milorada Dodika i Zlatka Lagumdžije. Govorim također o krajnje selektivnom odabiru procesuiranja osoba odgovornih za najteže ratne zločine u pokušaju postizanja nasilnog etničkog balansa optuženih, zahvaljujući kojem ovo Tužilaštvo nije podiglo niti jednu optužnicu za teške ratne zločine počinjene tokom opsade Sarajeva”, objašnjava Pećanin.

Prema njegovim riječima, rezultat ovakve prakse u radu državnog Tužilaštva BiH je i imenovanje Gordane Tadić za glavnu tužiteljicu.