Italija protjeruje ruske diplomate zbog navodne špijunaže

asd
Kremlj nije upoznat sa detaljima hapšenja službenika ruskog vojnog atašea

Kremlj nije upoznat sa detaljima hapšenja službenika ruskog vojnog atašea, ali se nada očuvanju pozitivnih odnosa sa Italijom, izjavio je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

- U svakom slučaju nadamo se da će biti očuvana pozitivna i konstruktivna priroda rusko-italijanskih odnosa - rekao je Peskov, prenosi Tass.

Istim povodom oglasilo se i rusko Ministarstvo vanjskih poslova koje je navelo da Moskva radi na pojašnjavanju protjerivanja dvoje ruskih diplomata iz Italije i narednim koracima.

- Žao nam je zbog protjerivanja dva člana ruske ambasade u Rimu. Naši mogući potezi bit će naknadno objavljeni - navelo je Ministarstvo u saopćenju.

Ministarstvo vanjskih poslova Italije ranije danas je saopćilo da je odlučilo da protjera iz zemlje dvojicu službenika ruske ambasade.

- Specijalna jedinica karabinjera zadržala je kapetana italijanske mornarice i ruskog službenika u trenutku predaje povjerljivih dokumenata u zamjenu za novčanu nagradu. Obojica su optužena za špijunažu i prijetnju državnoj bezbijednosti - rekao je Di Majo.