Historijska zapljena: Italijani pronašli 14 tona droge koje je IDIL proizvodio u Siriji

.
Policija u Italiji zaplijenila je nevjerovatnu količinu droge, a riječ je o čak 14 tona amfetamina za koje tvrde da ih je IDIL proizvodio u Siriji.

 

Kako izvještava CNN, policijski službenici pratili su tri sumnjiva kontejnera do luke Salerno na jugozapadu Italije, nakon čega su u njima pronašli tone amfetamina tržišne vrijednosti od milijardu eura. Droga je bila spremljena u spremnicima za industrijsku upotrebu, naveli su iz agencije Guardia di Finanza koja se bavi finansijskim krivičnim djelima.

 

Istražitelji su kazali kako je ovo najveća zapljena ilegalne droge u svijetu, i po vrijednosti i po količini. 

 

Domenico Napolitano, komesar financijske policije grada Napulja, rekao je za CNN da je droga bilo dobro skrivena te da je skeneri u luci nisu uspjeli otkriti. 

 

"Skeneri nisu detektovali drogu, ali znali smo da stiže zbog istrage koju smo proveli u saradnji s Cammorom, organiziranom italijanskom skupinom. Presreli smo telefonske pozive, pa smo znali šta nas očekuje", kazao je Napolitano. 

 

Camorra inače pomaže uvesti drogu u Italiju, a zauzvrat uzima dio droge za sebe. 

 

 

Tone pilula amfetamina koje je otkrila italijanska policija nosile su logotip "Captagon", a koje je u Siriji proizveo IDIL za finansiranje terorizma.

 

"Poznato je da IDIL u velikoj mjeri finansira svoje terorističke aktivnosti trgovinom sintetičkim drogama, uglavnom proizvedenim u Siriji, koja je posljednjih godina postala vodeći svjetski proizvođač amfetamina", objavila je policija u Italiji.

 

Prema američkoj DEA-i, policijsko-obavještajnoj agenciji za suzbijanje droge, IDIL koristi amfetamin na svim teritorijima na kojima ima veliki utjecaj, te kontroliše njegovu prodaju.