Ivancov u Srebrenici: Svi narodi u BiH su patili, Rusija odaje počast svim žrtvama

Ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov danas je položio cvijeće i odao počast ubijenim srpskim borcima i civilima u Spomen-sobi u Srebrenici, a zatim sa načelnikom ove opštine Mladenom Grujičićem razgovaro mogućnostima saradnje.

"Posjeta ambasadora Ivancova značajan je dan za Srebrenicu, a posebno njegovo interesovanje za ovo mjesto i sagledavanje mogućnosti saradnje", rekao je Grujičić novinarima. 

Grujičić je rekao da ga raduje što Ivanocov podržava sve etničke grupe i zalaže se za stvaranje boljih uslova za život svih, što je interes i opštinskog rukovodstva. 

"Cilj nam je stvaranje što boljih uslova za sve i ova posjeta ide u prilog tome. Očekujem podršku projektima o kojima smo razgovarali, a to su opremanje škola, vrtića i još neki projekti, što će se u Srebrenici osjetiti", istakao je Grujičić.

On je Ivancovu predstavio život stanovništva Srebrenice, te istakao dobru bezbjednosnu situaciju i realizaciju mnogih infrastrukturnih projekata.

Grujičić je upoznao Ivancova i o srpskom stradanju u Srebrenici u posljednjem ratu u BiH o čemu se u svijetu malo govori i istakao da je skoro isti procenat poginulih Srba i Bošnjaka u Srebrenici u odnosu na to koliko ih je, prema popisu iz 1991. godine, živjelo na području ove opštine.

On je posebno zahvalio Ruskoj Federaciji za uloženi veto na britansku rezoluciju o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN, čime je spriječeno neopravdano proglašavanje cijelog srpskog naroda genocidnim.

Ivancov je rekao da su svi narodi u BiH tokom rata patili i da Rusija odaje počast svim žrtvama.

"Pitanje žrtava ne treba politizovati, već im odavati počast i poštovanje. Treba gledati naprijed, razmišljati o zajedničkom životu i međusobnoj saradnji i uvažavanju", poručio je Ivancov. 

On kaže da je važna komunikacija sa različitim opštinama i da ne treba dijeliti ljude po političkoj i etničkoj pripadnosti jer je Rusija garant Dejtonskog sporazuma i ima isti odnos prema svima u BiH.

"Razgovarali smo o aktuelnoj situaciji u opštini. Zadovoljan sam što se ovdje ostvaruje saradnja među političkim strankama i među različitim etničkim grupama. Drago mi je što je Grujičić konstruktivan načelnik", ocijenio je Ivancov.

Ivancov je rekao da je razgovarano i o saradnji Srebrenice i Rusije, te izrazio uvjerenje da će biti realizovane neke od ideja koje su danas pomenute, bilo kao ulaganja ili humanitarne projekti. 

Nakon Srebrenice, Ivancov će danas posjetiti i Bratunac.