fbpx Ivanić: Evropska unija prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH

Ivanić: Evropska unija prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH

Home

Ivanić: Evropska unija prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH


Delegacija BiH, predvođena predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, razgovarala je danas u Briselu s Grupom prijatelja BiH u Evropskom parlamentu, koje su informirali o unutrašnjoj političkoj situaciji u BiH i stanju u regionu.

U delegaciji je, osim predsjedavajućeg Ivanića, i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Ivanić je u obraćanju evropskim parlamentarcima rekao da je zadovoljan činjenicom da je Evropska unija prvi put ozbiljno opredijeljena za BiH i da to više nije samo formalna priča.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH naglasio je da je BiH potrebna Evropa, budući da nije dobro da smo izolirani.

– U slučaju da BiH ostane izolirana, tada još više dolaze do izražaja tri suprotstavljena koncepta. U tom slučaju, takva, izolirana BiH ne bi bila atraktivna ni investitorima – rekao je Ivanić.

On je objasnio da BiH mora da radi na promjeni imidža i da je bilo kakav napredak nemoguć bez ispunjavanja osnovnog preduvjeta – spremnosti na kompromis.

Ivanić je također rekao i da je aktuelni saziv Predsjedništva BiH i na tom, ali i na drugim poljima, mogao da uradi mnogo više.

Naglasio je da su u narednom periodu moguće dvije krupne i pozitivne stvari – stjecanje statusa kandidata BiH za EU i aktivacija Akcionog plana za članstvo (MAP), ali bez razgovora o članstvu u NATO-u.

S obzirom na činjenicu da u vezi s tim pitanjem ne postoji saglasnost unutar BiH, predsjedavajući Predsjedništva BiH je rekao da će se tim poslom baviti neke druge generacije političara – saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Govoreći o situaciji u regionu, Ivanić rekao je da atmosfera u cjelini nije zadovoljavajuća.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić informirao je evropske parlamentarce o aktivnostima izvršne vlasti na polju evropskih i integracija u NATO, naglasivši da je iza nas najuspješnija godina u radu BiH na evropskom polju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas i s izvjestiocem Evropskog parlamenta za BiH Cristianom Dan Predom, kojeg je informirao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i pripremama odgovora na Upitnik Evropske komisije.

Sagovornici su izrazili nadu da će, na obostrano zadovoljstvo, BiH ubrzati evropski put, s posebnim naglaskom na postupak stjecanja statusa kandidata.

Ivanić nastavlja radnu posjetu Briselu, a za večeras je planiran sastanak s predsjednikom Evropske narodne partije Josephom Daulom.

Predsjedavajući Ivanić će sutra učestvovati na proširenom samitu Evropske narodne partije.

Tokom dana Ivanić će se sastati s visokom predstavnicom za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federicom Mogherini, predsjednikom Vijeća Evropske unije Donaldom Tuskom, ministrom vanjskih poslova Kraljevine Belgije Didierom Reyndersom, a na marginama samita planiran je susret s evropskim komesarom za proširenje Johannesom Hahnom i predsjednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

 

(Izvor: Fokus)

Objavio: Wed, 21/06/2017 - 16:48

Facebook komentari

Povezane vijesti

Back to top