Ivica Dačić: Ako Hrvati žele rat, imat će rat

Ministar vanjskih poslova Srbije, Ivica Dačić, izjavio je da će srpska politika prema Hrvatskoj ubuduće biti zasnovana na principu reciprociteta i da će Beograd uzvratiti istom mjerom ukoliko se zvanični Zagreb odluči na povlačenje svog ambasadora.

“Nadam se da će prevladati razum i da ćemo nastaviti putem dobrosusjedske saradnje, trasom koju su zacrtali predsednici Kolinda Grabar Kitarović i Aleksandar Vučić. Ali ako neko hoće diplomatski rat, imat će diplomatski rat”, rekao je Dačić u intervjuu za list Informer.

U tekstu pod naslovom "Ako Hrvati žele rat, pa imat će rat!", Dačić je podsjetio da su Hrvati proglasili za nepoželjnu osobu srpskog ministra odbrane Aleksandra Vulina i da je Beograd uzvratio istom mjerom, po principu reciprociteta.

“Recipročne mjere su uobičajena praksa u diplomatiji. Svuda se to radi. Naravno, nismo zadovoljni ovim, ali smo prinuđeni. Mi samo reagujemo, odgovaramo na njihove poteze. Ukoliko dođe do novih neprijateljskih koraka vlasti u Zagrebu, spremni smo da reagujemo”, rekao je Dačić.

Ministar je ocijenio da je reciprocitet "majka diplomatije" i da isto tako rade i američki i ruski predsjednici, Donald Trump i Vladimir Putin.

Govoreći o mogućnosti da Hrvatska uspori europski put Srbije, Dačić je ocijenio da nije izvjesno da će Zagreb u junu blokirati otvaranje novih pregovaračkih poglavlja sa Europskom unijom.

“I ranije su to pokušavali, pa im to ili nije uspjevalo ili nije trajalo dugo vremena”, rekao je on.