Ivica Osim iz Graca: Vraćam se u Sarajevo kad primim drugu vakcinu

.
Bojim se da se u bh. fudbal puno umiješala politika, kaže Osim

Legendarni fudbalski stručnjak Ivica Osim danas će proslaviti 80. rođendan, što je bio povod za ekskluzivni razgovor za „Dnevni avaz“. Uz rođendansku čestitku - s obzirom na narušeno zdravlje, ali bistar um, prvo pitanje se odnosilo na zdravstveni bilten.

 

Dva putića

- Kako sam? Evo sjedim, gledam televiziju - Čavušolua (Cavusoglu), iz svog doma u Gracu. Ma dobro je, mogu malo hodati, i tako. Izađem malo, odem do Trening centra Šturma. Idem i ljekarima, i to je sve. Imam dva putića, jedan vodi kod ljekara, a drugi u Trening centar. Uvijek isto - rekao je Osim.

 

Na pitanje ima li ijedan putić za Sarajevo, gdje nije bio već dvije godine, odgovara - “naravno”.

 

A onda se u razgovor umiješala ljubazna Ivicina supruga Asima.

 

- Non-stop nas pita (suprugu i sina Selmira, op. a.): “Kad ćemo kući, kad ćemo kući?” “Pa čekaj malo, kad primiš drugu vakcinu”, sto puta odgovaramo Sele i ja. Primili smo prvu, a druga je četiri do šest sedmica kasnije. Ipak, Švabo je rizična grupa, nježan je kao pjena - kazala je Asima.

 

Fudbalske teme otvorili smo revanšom polufinalna Lige prvaka Mančester siti - PSG (2:0).

 

- Nisam gledao tu utakmicu, legao sam ranije u krevet. Inače, kada gledam utakmice, napnem se kao žaba, da vidim nešto više od drugih, pa da nešto kažem ako me pitaju, a tako samo sam sebe zamaraš. Također, fudbal sada radi sam protiv sebe - fudbal je protiv novca, a novac protiv fudbala. Teško će fudbal izdržati tu bitku - konstatirao je Štraus sa Grbavice.

 

Ističe da je moralo doći do „formiranja“ Superlige.

Toliko je para u fudbalu, najviše profitira televizija. I uvijek je pitanje zašto oni, a ne mi. To su stvari koje će trajati malo duže, a korona nam dirigira sve, i život, i pravac, i sve. Ne možemo bez fudbala, a teško ćemo i s njim, jer sve ide u drugu krajnost - u svom stilu kaže legenda bh. fudbala.

 

Neizbježna tema je bh. fudbal.

 

- Pratim naše prvenstvo, vidi se da i bh. igrači gledaju evropske utakmice. A treneri to prate pomno, šta se dešava u svijetu. Ima tu mnogo toga i lijepog, lijepih golova, isječaka. Napreduje bh. fudbal, a može se tu još dosta toga kopirati, naučiti. Uvjeti su nam puno bolji za fudbal, tereni su se popravili, dobili smo svjetla, još samo nam nedostaje VAR da bolje vidimo - istakao je Osim.

 

Kao i svima, kako kaže, nedostaje novca.

 

- Nisu ni drugi operirani od para. Naša nesreća je što ne možeš ti toliko naštampati para koliko ti treba. Ipak, sve manje je pravih igrača. Sve je više ovih ih Afrike koji su interesantniji. Ne znamo im izgovoriti prezime, a sve su bliže onom idealnom što mi želimo ili što traži moderan fudbal - brzi su, trče kao navijeni i bore se i skaču, daju golove. Atraktivni su, a to je vrlo bitno - analizira nekadašnji igrač i trener Željezničara te dodaje:

 

- Ne znam šta se dešava u Želji. Ne znam šta im je, ne možeš tu uraditi ništa ni silom ni milom. Šta ćeš…

 

Problem su nefudbalske stvari - finansije, navodi.

 

- Bojim se da se u naš fudbal puno umiješala politika. A to fudbalu ne treba, sam za sebe je dovoljno interesantan. A bez fudbala, bogami, teško nam je i živjeti. Kad je neka pauza, odmah vidimo koliko nam nedostaje. A da ne spominjem koliko fudbalski uspjesi mogu izvesti svijeta na ulice. Mislim da biste ga vi iz medija trebali malo ''pročistiti''. To je i vaš posao, koliko i igrača, trenera i svih ostalih. Sve to treba držati u nekim granicama, ne valja otići predaleko niti stalno biti negativan. Jer mi stvarno pretjerujemo, ne znam šta hoćemo: da imamo pet Mbapea, tri-četiri Mesija, ali ne ide to tako. Treba puno rada...

 

Nakon pozdrava na kraju razgovora i konstatacije “vidimo se u Sarajevu”, Osim kratko dodaje - “valjda”.

 

Talentirani Bosanci

Osim ističe da bh. mediji trebaju organizirati, kako kaže, kružok s trenerima.

 

- Pa da se ispričate s njima o svemu. Onda i s igračima, da vidite malo i njihovu stranu, šta oni misle. Pomalo smo staromodni, a onda i drčni, prepotentni, i svašta. Pretjerujemo previše, u svemu. Jedna pobjeda i zaboravimo kako se zovemo, i sve. Korona nas je poremetila, ali ništa nam ne fali da se vratimo u stare tokove, da budemo oni dobri, talentirani Bosanci, koji su držali cijelu bivšu jugoslavensku ligu.

 

To je bio fenomen, kada je fudbal baš bio u modi, Bosna je imala sedam prvoligaša u bivšoj državi. A da ne spominjem igrače u drugim klubovima. Možda tek sad vidimo ili osjetimo koje je to bilo bogatstvo. I šta sad? To prepuštam vama iz medija - rekao je Osim.

 

Fanimo ima dosta kvaliteta

Osim je biranim riječima pričao o napadaču Sarajeva Matijasu Fanimu (Matthias).

 

- Gledao sam ovog dečka što igra u Sarajevu, što je zabio dva gola u derbiju. On ima dosta kvaliteta. Em je brz, em zna sve. A mi nećemo da vidimo da brzina odlučuje mnogo toga - kazao je Osim.