Ivica Todorić izručen Hrvatskoj: Stigao redovnim letom, s aerodroma ide u pritvor

Bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić večeras je isporučen Hrvatskoj. U Zagreb je stigao redovnim letom Croatia Airlinesa na aerodrom "Franjo Tuđman". Pri izlasku iz aviona odmah je priveden te odveden u zatvor Remetinec.

Let iz Londona je kasnio sat vremena. Uoči ukrcavanja u avion Todorić je kazao novinarima kako se dobro osjeća, a njegova supruga Vesna poručila je kako je on nevin i da nije ništa ukrao.

Ispred zagrebačkog aerodroma sačekao ga je policijski kombi koji će ga prevesti u zatvor Remetinac.

Podsjetimo, konačnu odluku kojom je odobreno Todorićevo izručenje Hrvatskoj prije dvije sedmice donio je nadležni sud u Velikoj Britaniji.

Istraga protiv Ivice Todorića, njegovih sinova Ivana i Ante, i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora pokrenuta je prošle godine zbog nezakonitog pribavljanja milijardu i 142 miliona kuna, pri čemu je istražni zatvor određen samo za Ivicu Todorića.

Uhapšen je 7. novembra prošle godine na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska, a pušten je uz kauciju. Godinu dana se borio da ne bude izručen Hrvatskoj. Poručio je kako je prikupio dovoljno dokaza da dokaže ko je uništi i opljačkao Agrokor, što će i predstaviti na sudu. 

Ranije je optužio hrvatsku Vladu da je pokrovitelj i zaštitnik kriminalnih aktivnosti kojima se iz ovog koncerna nezakonito izvlače desetine miliona eura. Naveo je da je hrvatska Vlada pokrenula politički montiran proces protiv ljudi koji su stvorili Agrokor kako bi sakrila tragove kriminala.

Računi su mu blokirani, kao i ostalim bivšim čelnicima, a finansirala ga je supruga.