Heftičnjak: Iz avlije Herr Schmidt kliče: Dok je mene, HDZ će biti vlast

heft197

U rubrici ''Heftičnjak'' analiziramo i komentarišemo ključni događaj u sedmici iza nas.

Iza nas je burna sedmica. Događaji su preskakali jedan drugoga. Federalni premijer Fadil Novalić, malinar i zeleni biznismen Fikret Hodžić, te bivši šef Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak u prvostepenom postupku proglašeni su krivima za aferu ''Respiratori''. Samo dan nakon presude, Osmorka i HDZ su sazvali sjednicu Federalnog parlamenta, a sve kako bi ''na foru'' i uz blagoslov i amin američkog ambasadora izglasali novu vladu. Ali – prc! Ne ide to tako glatko sa starim varalicama. SDA je iskusna, posebno za sve vrste prevara i ''fora'' – jer su ih sami za ovih 30 godina najviše i kreirali – pa su se Osmorka i HDZ morali poviti brk i povući na početne pozicije. Lendo ih je natjerao u bijeg, kao svojevremeno Bata Živojinović u partizanskim filmovima. I za kraj sedmice, na mafilama u vlastitoj avliji ukazao se visoki predstavnik Christian Schmidt koji je zaprijetio da će on sam uskoro nametnuti izmjene Ustava koje će zaobići Lendu i tamo uspostaviti vladu u kojoj će biti Osmorka i HDZ.

 

Greška izaziva novu grešku, pa je tako i Herr Schmidt priznao da je strašno pogriješio 2. oktobra kada je nametnuo izmjene koje su skrojene u HDZ-ovoj kuhinji, i to onoj Andreja Plenkovića u Zagrebu. Ali umjesto HDZ-ovu, Schmidt je ne svojom voljom cementirao poziciju SDA, jer Lendo ima kontrolni paket kao dio izvršne vlasti u FBiH. Ali hajmo biti realni, boli briga Herr Schmidta što svi znamo da je on pogriješio, i što svi znamo da će opet pogriješiti, jer će nametnuti onakva rješenja koja odgovaraju HDZ-u i što se po svaku cijenu po njima mora izbaciti SDA Bakira Izetbegovića. I u svojoj najavi u petak dao je krila HDZ-u i Osmorki da nemaju potrebe za bilo kakav unutrašnji dogovor, jer ako ga ne bude, on će ih svakako ustoličiti u federalnu vlast. Jadna je to pozicija i Scmidt će ostati kao najomraženiji visoki predstavnik koji je stolovao u Sarajevu. Njemački diplomata će ostati upamćen kao sluga HDZ-a i nacionalista, te da je nanosio veliku štetu Bosni i Hercegovini kao državi.

 

Da sumiramo, Fadil Novalić treba otići. Pod hitno. I zato što je osuđen u prvostepenom postupku, jer se u svakoj normalnoj demokratskoj zemlji ostavka podnosi čim sud potvrdi optužnicu protiv nekog zvaničnika. Čuvena ''Seb'' iz SMS prepiske je naravno Sebija Izetbegović. Čuveni ''Asim'' je onaj Asim, prvi do Bakira i presuda Novaliću i drugima jest presuda Bakirovoj koruptivnoj hobotnici. Ali u zabludi su oni koji misle da je to njen kraj. Ona ima mnoge krakove i teško će je uništiti posebno oni koji se ponašaju kao Bakir. HDZ ima Schmidta sa sobom, ali to može biti varka. Hrvata je, nažalost, sve manje u Bosni i Hercegovini, prvenstveno zbog politike HDZ-a i etnonacionalizma koji vlada u Hercegovini, posebno. Taj trend će se nastaviti. Dragan Čović neće ostati upamćen kao neki političar bh. Hrvata sa rezultatima, nego neko ko je radio na podjeli države što je rezultiralo masovnim odlaskom Hrvata iz zemlje. Osmorka, opet, ne zna šta bi sama sa sobom, ali će na kraju progutati žabu i klepiti ušima, pa će po mjeri HDZ-a i Herr Schmidta napraviti novu Vladu Federacije. To nije demokratija. I takav princip osuđen je na propast. I to onu vrlo skoru.