Iz BiH lani izvezeno između 7000 i 8000 pasa lutalica

.
Problem pasa lutalica, nažalost, još uvijek je prisutan u cijeloj BiH, piše Večernji list BiH. Psima nije mjesto na ulici, ali je razlog tomu što su oni tu upravo neodgovornost čovjeka. Život bez ljudske brige i nadzora predstavlja najveći rizik upravo za same pse, piše Večernji list BiH.

Rast izvoza

Ova plemenita životinja kojoj je potrebno upravljanje, i koja žudi za brigom čovjeka, sada je, ne svojom krivicom, a još manje izborom za koji nije ni sposobna, prisiljena da se sama bori za goli život. Okrutni uvjeti života na ulici mogu utjecati na zdravlje i ponašanje ovih pasa.

 

Ipak, često smo iznenađeni kako se veliki broj njih zapravo inteligentno snalazi te i dalje otvoreno pokazuje naklonost prema čovjeku. Još prije tri godine javnost je ostala, blago rečeno, iznenađena viješću kako i psi iz Hercegovine odlaze u Njemačku.

 

Naime, tada je objavljeno kako je preko Animal Care Centra i Streunerglücka u zemljama regije i u Njemačku otišlo preko 800 pasa lutalica s područja Hercegovine. Ubrzo nakon toga stigla je pandemija, a većina drugih tema pala je u drugi plan, pa tako i psi lutalice, čiji problem u BiH nije riješen. Možda malo grubo ili nespretno zvuči, ali BiH, pored drugih životinja, izvozi i pse.

 

Tijekom prošle godine najviše živih životinja izvezenih iz BiH bili su psi, potvrđeno je za Nezavisne novine u Uredu za veterinarstvo BiH. Prema njihovim riječima, prošle godine zabilježen je porast izvoza pasa u odnosu na 2020. Boran Gajić, vlasnik Veterinarske ambulante “Vet centar” iz Banje Luke, rekao je za Nezavisne da je kinologija u BiH dosta razvijenija u odnosu na registrirane uzgajivačnice mačaka, konja ili domaćih životinja. – Međutim, nisu samo rasni psi tijekom prošle godine izvezeni nego su to i psi mješanci koji su lutalice. Podatak kojim baratam jest da je tijekom 2021. iz BiH izvezeno između 7000 i 8000 pasa lutalica – kazao je Gajić.

 

Naveo je da uglavnom kupci dolaze pred praznike i kupuju određene ljubimce, ali da moraju ispuniti određenu proceduru kako bi ih mogli izvesti. Potreban certifikat – To su posjedovanje putovnica, mikročipa, cjepivo za bjesnilo kao i da je minimalno prošao 21 dan od dana cijepljenja. Uz ove dokumente postoji i dokument koji se zove veterinarski certifikat, koji izdaje Ured za veterinarstvo BiH posredstvom veterinarskih ambulanti. Svaka ambulanta koja to želi raditi može ga zadužiti od Ureda za veterinarstvo i kupiti ga. Mi popunjavamo te certifikate i očitavamo ih – pojasnio je Gajić.