Iz Bosne i Hercegovine i psi odlaze u Njemačku

U naselju Kozice kod Mostara, početkom godine otvoreno je sklonište za napuštene životinje odnosno pse pod nazivom „Stray Village“. Riječ je o projektu koji realiziraju Udruženje za zaštitu životinja Mostar „Animal Care Centar“ i njemačka organizacija „Streunerglück.“ Cilj Centra je kako tvrde ljubitelji životinja, maksimalno smanjiti broj napuštenih pasa, koji bi da se ne provode ovakve akcije, bili suočeni s okrutnim uličnim životom. No i hercegovački psi poput mnogih ljudi, uz pomoć njemačke ambasade, bolji život pronalaze u Njemačkoj.

Prvi hercegovački azil je novi dom za mostarske pse bez vlasničke brige. Izgrađen je zahvaljujući inicijativi članica Udruženja Animal Care Centra, koje su prije dvije godine vlastitim angažmanom odlučile popraviti stanje u svom gradu kada je u pitanju zaštita pasa.

"Mi smo prvo pomagali napuštenim životinjama na ulici, išli smo pa ih hranili naveče, ujutro, brinuli se o štenadi, pokušavali ih udomiti o vlastitom trošku, pa smo imali neke kućice napuštene u kojima bi ih sklanjali, i onda smo shvatili da bi ostvarili nešto više da moramo registrovati društvo i da tako pokrenemo nešto na duže staze", rekla je Emica Ćorić, predsjednica Udruženja "Animal Care Centra".

I tako se ideja polako pretvorila u stvarnost. Nedaleko od grada, za 2 godine niklo je sklonište za pse, prvo ovakve vrste u Hercegovini - moderan centar, sa objektom koji osim boksova, obuhvata ambulantu, prijemnu prostoriju za pse, kuhinju za pripremu hrane, te prostoriju za operativne veterinarske zahvate i oporavak životinja, piše N1.

"Ljudi nam se najčešće javljaju preko naše Facebook stranice, često u želji da pomognu psima lutalicama i macama čak, mi im za sada možemo ponuditi samo savjete jer nema dovoljno kapaciteta da se psi dovedu u Stray Village", kazala je Anamarija Jelonjić Zadro, članica Animal Care Centra.

Drago Matijević, diplomat i konzul savjetnik u Generalnom Konzulatu Republike Hrvatske u Mostaru te ambasador Animal Care Centra dodaje:

"Može se reći da je ovo sklonište evropskog standarda, po evropskim standardima napravljeno, i mislim da može biti referentni centar za BiH koja sigurno ima problem s napuštenim životinjama."

Međutim, svakog mjeseca nekoliko pasa iz ovog skloništa odlazi u Njemačku. Naime, organizacija Animal Care Centar do sada je u Njemačkoj udomila više stotina pasa koji su sklonjeni s mostarskih ulica.

"To je trend među mladim ljudima, pa zašto ne bi bio i među psima? S obzirom na to da surađujemo sa njemačkom organizacijom naši svi psi idu u Njemačku", naglasila je Emica Ćorić, predsjednica ovog Udruženja.

Iako se svijest građana prema životinjama, kako tvrde, podigla na veći nivo nego što je to bilo ranije, problem je i dalje tu. No optimizam ulijeva uspostava državnog registra pasa kojim se nalaže da svaki pas, mačka i bilo koja druga životinja moraju biti čipirani i vakcinisani, jer u suprotnom veterinar neće moći pružati veterinarske usluge. Samim tim, poručuju iz Centra, trebao bi se smanjiti problem izbacivanja i napuštanja životinja za što su zakonom propisane velike kazne.