Izetbegović: Iz Francuske je otišlo više boraca na ratišta nego iz BiH

Može se konstatirati da smo se mi s tim problemom ishrvali i da ga francuski predsjednik na ovakav način vraća u BiH je zaista neutemeljeno

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović ocijenio je kao tešku i neutemeljenu izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je “BiH tempirana bomba koja kuca tik uz Hrvatsku“.

Iz Francuske je otišlo pet, ako ne šest puta više boraca na sirijska ratišta nego iz BiH. U BiH se taj problem definitivno rješava. Mi smo donijeli potpune strategije, članica smo koalicije koja se vrlo uspješno hrve sa tim problemom. U zadnje četiri godine niko iz BiH nije otišao na strana ratišta i sedam osoba se vratilo, od kojih u ovoj godini samo jedna, tako da se definitivno može konstatirati da smo se mi s tim problemom ishrvali i da ga francuski predsjednik na ovakav način vraća u BiH je zaista neutemeljeno – kazao je Izetbegović.

Izetbegović je, prenoseći stavove sa sjednice Predsjedništva SDA koja je još bila u toku, kazao da je ta stranka danas ponovo pozvala Ured visokog predstavnika (OHR) da se posluži modelom supervizora Raffi Gregoriana koji je prije 11 godina u Brčkom ukinuo isplate plata zastupnicima koji nisu uradili svoj dio posla i usvojili budžet.

SDA je pozvala OHR da isto uradi kada je riječ o Parlamentarnoj skupštini BiH i neodgovornom odnosu parlamentaraca. Posebno se to, dodao je Izetbegović, odnosi na parlamentarce iz SNSD-a koji nisu dosad dostavili niti prijedlog članova parlamentarnih komisija, a to je njihova izričita poslovnička obaveza.

Predsjedništvo SDA također je diskutovalo o VSTV-u koje je dopustilo da nevladina organizacija iz Srbije izvrši uvid u aktivne predmete ratnih zločina.

Dakle, urađeno je nešto što je protivzakonito i protiv interesa ove zemlje i čime je nanesena ogromna šteta pravosudnom sistemu BiH. Smatramo da je neophodno da odgovorni u VSTV-u podnesu ostavke i da se protiv njih pokrene postupak – kazao je Izetbegović.

U vezi s Revidiranom strategijom za procesuiranje ratnih zločina, SDA smatra da je nedopustivo da se predmeti sa A liste Haškog tribunala ne uključe.

Insistirali smo da naši predstavnici u Vijeću ministara rade na tome, kao i da se napravi plan regionalne saradnje koji će onemogućiti da se ponavljaju stvari kakve smo imali ranije, da bijegom i odlaskom u susjedne zemlje odgovorni za najteža djela ratnog zločina izbjegnu krivičnu odgovornost, ili da imaju manje kazne nego što su izrečene u BiH – kazao je Izetbegović.

Govoreći o promociji knjige u organizaciji Ministarstva odbrane Republike Srbije, a u kojoj se negira zločin na Tuzlanskoj kapiji, Izetbegović je kazao da to predstavlja uvredu žrtvama, ali i jednu veoma lošu poruku Srbije prema BiH.

Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici zatražilo da se brže reagira kada je riječ o migrantskoj krizi.

-Očekujemo od građana i institucija da se ne dočekaju ledeni dani sa migrantima na pločnicima – poručio je Izetbegović.