Iz Granične policije potvrdili: Nemamo nikakvih posebnih uputa

Istaknula je da, prema Zakonu o strancima, turistima može biti zabranjen ulazak u BiH

Granična policija (GP) Bosne i Hercegovine još nema posebnih uputa za postupanje u vezi s mogućim dolaskom autobusa s kineskim turistima u BiH, a koji su trenutno u Hrvatskoj.

Portparol GPBiH Franka Vican kazala je za "Avaz" da još nemaju nikakvih uputa od nadležnih tijela kako da postupaju s osobama koje ulaze na područje BiH.

- Imamo naredbe da postupamo prema mjerama koje se uobičajene prema Zakonu o strancima, odnosno kako postupamo kada turisti ulaze na područje Bosne i Hercegovine. Kada se nama predloži naredba, onda ćemo mi na taj način postupiti - rekla je Vican.

Istaknula je da, prema Zakonu o strancima, turistima može biti zabranjen ulazak u BiH.

- Ako uočimo da turisti koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu iz područja zahvaćenih gripom, odnosno pandemijom, možemo zatražiti potvrdu o vakcinaciji. Ako nisu vakcinisani, u tom slučaju im možemo odbiti ulazak u BiH - dodala je ona.

Također, portparol Uprave za indirektno oporezivanje Ratko Kovačević je kazao za "Avaz" da nema posebnih uputa kada je u pitanju uvoz roba u Bosnu i Hercegovinu.

Podsjetimo, prema pisanju portala Index.hr, grupa kineskih turista iz Vuhana, grada u kojem su se u decembru pojavili prvi slučajevi oboljelih ljudi od koronavirusa, avionom je jučer sletjela u Milanu, gdje su medicinski pregledani i nijedan nije imao simptome bolesti. 

Nakon toga su se zaputili u Hrvatsku, gdje su obišli Plitvička jezera, a danas je planirano da posjete dijelove Dalmacije te uđu u BiH.