Iz Islamske zajednice odgovoraju: Može li se kurban "okrenuti" na ražnju

asd
Među pitanjima je da li se kao kurban računa donacija nekoj ustanovi za nezbrinutu djecu

Može li se kurban, nakon klanja, ispeći na ražnju, jednop je od pitanja koje su vjernici uputili Islamskoj zajednici u BiH.


U vrijeme pred Kurban bajram brojni vjernici supostavljali pitanja u vezi sa načinom odabira životinje namijenjene za žrtvovanje, načinom klanja, korištenjem kurbanskog mesa i slično. U konkretnom slučaju otac, sin i amidžić sa svojim porodicama namjeravaju zajedno zaklati tri kurbana. Stoga su pitali IZ u BiH da li jedan od tri kurbana mogu "okrenuti" na ražnju, a druga dva podijeliti.

- Način pripreme kurbanskog mesa za jelo nije striktno određen, pa nema smetnje da se čitav kurban ispeče. Međutim, kod pripreme kurbanskog mesa, kao i kod njegova konzumiranja, muslimanu je zabranjeno da  koristi alkoholna pića, svinjsku mast isl.

S obzirom na to da je podjela kurbanskog mesa na tri dijela: 1/3 porodici, 1/3 siromašnima i potrebnima, 1/3 rodbini i komšijama, pohvalna a ne obavezujuća, to znači da podjela može biti i drugačija prema procjeni i izboru vlasnika kurbana. Shodno tome, načelno nema smetenje da te tri osobe zajednički sa svojim porodicama i prijateljima pojedu jedan kurban, a da ostala dva podijele. Ipak, preferiramo tradicionalni način trodjelne podjele svakog kurbana, zato što  postupak koji se navodi u pitanju može biti povod kasnijih eventualnih nesporazuma zbog dilema kao što su: da li je bolji kurban podijeljen ili slabiji, čije kurban je podijeljen a čiji je zajednički konzumiran i tome slično, odgovaraju iz IZ u BiH.

Jedno od pitanja je bilo i da li se kurban može nanijetiti za zdravlje. Prema odgovoru IZ u BiH, može, ali je to onda takozvani zavjetnu kurban koji se može klati u toku čitave godine. Što se tiče kurbana koji se kolje u vrijeme Bajrama, nije potrebno spominjati za koga se kolje, jer se to radi u ime cijele porodice.

Također, odgovarajući na pitanje jednog od posjetilaca, kazali su kako se klanje za Bajram vrši isključivo između Bajram namaza prvog dana i akšam namaza trećeg dana Bajrama. Sve izvan tog vremenskog okvira nije "bajramski" kurban, odnosno žrtvovanje životinje može biti zavjetno, ali ne i "baramsko". Dakle, kurban se za Bajram ne može klati unaprijed ili naknadno.

Što se tiče načina obezbjeđivanja kurbana, sin može pokloniti svom roditelju ovcu namijenjenu za kurban, a onda roditelj ima pravo da taj poklon prihvati ili ne. Međutim, nikakva donacija ne može zamijeniti kurban.

- Sadaka, odnosno donacija u vrijednosti kurbana ne može zamijeniti ibadet prinošenja kurbana. Prema tome, ukoliko niste u prilici da osobno izvršite ovaj ibadet, možete uplatiti cijenu kurbana preko računa Rijaseta IZ ili neke od naših medresa, ali s naznakom da je to uplata za kurban kako bi se u Vaše ime izvršio ibadet žrtvovanja kurbana. Tada možete biti sigurni da se ovaj obred obavio, odnosno da će se obaviti na vrijeme i na šerijatom propisan način, saopćili su iz IZ u BiH.

Jedno od pitanja je bilo i da li već oplođena ovca (sjajna) može biti kurban, ukoliko janje u njoj nije oživjelo.

- Nema šerijatske zapreke da sjajna ovca posluži za kurbana, zato što to nije mahana koja utječe na kvalitet mesa životinje. Međutim, šteta je da se uz ovcu žrtvuje i njen plod, pa je bolje uzeti za kurbana onu koja nije sjajna. O tome treba voditi računa prilikom odabira i kupovine kurbana, naveli su iz IZ BiH.

Ljude i interesuje kako se računa starost životinje, ako se namjerava zaklati krava.

- Da bi goveče moglo biti prinešeno kao kurban uvjet je da bude staro dvije godine i zađe u treću po lunarnoj kalendarskoj godini.

Ako nedostaje 15 dana da goveče napuni dvije sunčeve kalendarske godine, ono se može žrtvovati kao kurban jer je napunilo dvije mjesečeve kalendarske godine, s obzirom na to da je mjesečeva godina kraća od sunčeve za deset dana, a za dvije godine to je dvadeset dana. Prema tome ono ima dvije mjesečeve kalendarske godine i ušlo je u treću godini te ispunjava uvjet vezan za starost, odgovorili su iz IZ u BiH.

Vrijedi napomenuti da je sve odgovore pripremao muftija prof. dr. Enes Ljevaković, Fetva-i emin Vijeća muftija Islamske zajednice.