Iz Kine osigurano novih 2,6 miliona eura

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda i ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo potpisali su danas u Sarajevu Sporazum o gospodarsko-tehničkoj saradnji za bespovratnu pomoć između Vijeća ministara BiH i NR Kine u vrijednosti od 20 miliona juana, odnosno 2,6 miliona eura.

Ministar Bevanda je nakon potpisivanja sporazuma kazao da su već potpisali sličan sporazum 2017. godine, u iznosu od 4,9 miliona eura, čime je osigurano finansiranje sigurnosne opreme za graničnu policiju.

Prema njegovim riječima, današnjim sporazumom je osiguran novi grant od 2,6 miliona eura, a njegovu namjenu će utvrditi Vijeće ministara BiH u pregovorima s kineskom stranom. Bit će definirana posebnim sporazumom koji će biti naknadno zaključen.

Siguran sam, dodao je Bevanda, da će ta sredstva, kao i do sada, biti usmjerena na dobrobit svih građana BiH.

- Isto tako, jako mi je drago da naša vanjskotrgovinska razmjena ide uzlaznim smjerom, da je angažman veleposlanice i njenih saradnika takav da pokušavamo da naši proizvodi dospiju na kinesko tržište - naveo je Bevanda.

Također je kazao kako je siguran da će rješavanje problema u vezi s vizama pospješiti turističke dolaske Kineza u BiH.

Ambasadorica Narodne Republike Kine u BiH Chen Bo kazala je da već dugo godina kineska vlada pruža bespovratnu pomoć BiH.

- Drago nam je što vidimo da su te pomoći usmjerene u razvoj ekonomije i društva BiH, u povećanje životnog standarda građana BiH, uključujući projekte sanacije nakon elementarnih nepogoda - navela je Chen Bo.

Bespovratna pomoć koja se realizira između Vlade Kine i Vijeća ministara BiH je jedan oblik pružanja međusobne pomoći između zemalja u razvoju.

Ambasadorica Chen Bo kazala je da će Ambasada Kine biti u kontaktu s Vijećem ministara BiH, Ministarstvom finansija BiH i drugim resornim institucijama kako bi zajedno definirali projekte, odnosno namjene za koje će biti usmjerena ova pomoć, te kako bi se što prije realizirao potpisni sporazum, da bi što prije bio stavljen u korist razvoja privrede BiH i povećanja životnog standarda.

- Istovremeno će kineska strana dalje unaprijediti našu saradnju u oblasti ekonomije, privrede, trgovine, izgradnje infrastrukture, turizma... - kazala je kineska ambasadorica.