Iz MCPBiH pojasnili ko može uzimati lijek protiv COVID-19, koliko dana i kad stiže u našu zemlju

asdasd
Predstavnici američke farmaceutske kompanije održali su sastanak sa predstavnicima Ministarstva civilnih poslova BiH, kojem su prisustvovale i nadležne zdravstvene institucije iz entiteta Federacija BiH i RS te Brčko distrikta, a tema je bila nabavka lijeka protiv COVID-19 - Pfizerove inhibitor proteaze.

BiH ponuđen je ovaj lijek kao potpisnici Sporazuma o zajedničkoj javnoj nabavci zdravstvenih protivmjera, uspostavljenog od Evropske komisije, koji se primjenjuje u slučajevima ozbiljnih prekograničnih prijetnji javnom zdravlju, a koji svim svojim članicama omogućava zajedničku kupovinu lijekova, medicinske opreme i potrepština.

Prema riječima dr. Dušana Kojića, pomoćnika ministra u Sektoru za zdravstvo pri Ministarstvu civilnih poslova BiH (MCPBiH), predstavnici Pfizera predstavili su način djelovanja lijeka koji je u primarnoj vezi sa sprečavanje SARS-CoV-2 viralne replikacije i naglasili da se dozvola regulatornih tijela očekuje u martu, najkasnije u maju naredne godine, uz konstataciju da će Američka uprava za hranu i lijekove (FDA) dozvolu izdati prije Evropske agencije za lijekove (EMA).

 

Radi se o antivirusnoj terapiji koja će se uzimati pet dana.

- Predstavnici naših nadležnih zdravstvenih institucija interesirali su se za kontraindikacije lijeka i da li ga je moguće primjenjivati kod vakcinisanih osoba, trudnica... Iz Pfizera dobili smo konkretne odgovore, a detaljnu analizu dostavit će nam nakon što lijek odobri Američka uprava za hranu i lijekove - naveo je Kojić.

Zdravstvene predstavnike iz BiH zanimalo je - da li će se lijek primjenjivati u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te da li se može koristiti uporedo sa drugim sličnim lijekovima?

- Predstavnici Pfizera odgovorili su kako je antivirusna terapija ciljana na specifičnu populaciju, izvanbolničke pacijente, a kao najranjivija kategorija uzimaju se pacijenti sa rizikom razvoja teških simptoma. Iz Pfizera su dodali da lijek nije dizajniran za teške bolesnike - naglasio je Kojić.

Posjetimo, Faktor je početkom mjeseca objavio informaciju da je BiH iskazala potrebe za 2.000.000 doza antivirusne terapije, proizvođača američke kompanije Pfizer.

Na pitanje, da li naša zemlja ostaje pri toj količini, Kojić je odgovorio kako su bh. predstavnici na sastanku potvrdili spremnost za nabavku lijeka na način da će konačne potrebe BiH biti revidirane nakon odobrenja regulatornih tijela, uz napomenu da lijek neće predstavljati zamjenu za vakcinu protiv COVID-19.

- Mi ćemo sa predstavnicima Pfizera imati još sastanaka. Na osnovu informacija koje budemo dobijali, korigirat ćemo naše potrebe za lijekom. Mislim da će se ići u redukciju prethodno iskazane količine – pojasnio je Kojić.

Na kraju razgovora upitali smo i za cijenu lijeka, no Kojić kaže kako im je ona dostavljena, ali da Ugovor o povjerljivosti, kojeg je Ministarstvo civilnih poslova BiH potpisalo sa kompanijom Pfizer, ne dozvoljava da bude javna.