IZ ROMSKE PERSPEKTIVE: Život može biti bolji

Dan koji je iza nas, 8. april, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglašen je za Svjetski dan Roma. Od tog datuma, Romi i Romkinje prestaju biti nevidljivi, a naziv „Rom“, što na romskom jeziku znači čovjek, službeno je prihvaćen.

Romska zajednica u BiH, trenutno broji više od 1000 registriranih pripadnika ove populacije. Najbrojnija su etnička manjina u Bosni i Hercegovini, ali i socijalno najugroženiji. U USK-u, godinama unazad službeno nije proslavljen. No, kao i uvijek, Romi pjevaju i zlo ne misle, a kako je ovaj dan poseban za Rome, mogla se uvjeriti i naša novinarska ekipa u bihaćkom naselju Ružica.

Samo nekoliko kilometara od gradske jezgre, u bihaćkom, uglavnom romskom naselju Ružica, mnoštvo je različitih, a opet sličnih priča. Umjesto uređenih dvorišta, zatiču se uglavnom sekundarne sirovine uz pomoć kojih Romi sebi obezbijeđuju hranu i kakav - takav dom.

Romski narod, oduvijek je u svim segmentima društva, donekle bio najzapostavljenija populacija koja se teško adaptirala u društvene tokove i gradila bolje sutra. Ono je dolazilo postepeno, prvobitno razbijanjem predrasuda, zapošljavanjem, ali na prvom mjestu školovanjem romske populacije, u čemu su napravljeni bitni pomaci.

Odrastajući s predrasudama, izborili su se za bolji život. Više od 20 roma dobilo je poticaje za samozapošljavanje a više od 100 njih uselilo je tri zgrade u kojima su smještene 22 porodice. U posljednjih nekoliko godina, USK može se pohvaliti sve većim brojem romske djece koji se odlučuju školovati i konačno ustraju u tim najmjerama.

Biti uzor romskoj zajednici i mališanima koji sve više i češće odlučuju pohađati škole, nije bio nimalo lak zadatak, ali korak po korak Selma, Mersud, i Ferdi Selman dolaze do ostvarenja svojih snova i danas pomažu drugim na tom putu.

Nastojanjima državnih institucija i pod pritiskom evropskih organizacija situacija se mijenja u korist romske zajednice. Nezaposlenost Roma i dalje je jedan od gorućih problema ali ohrabruje i činjenica da su danas, više priznati u društvu i, imaju svoje domove i prije svega nekoliko njih dobilo je i posao koji je godinama unazad bilo teško pronaći.