Iz Turske u Grčku prešlo 142.175 izbjeglica

srdfghjk
Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu saopćio je kako je do 12.10 sati, po lokalnom vremenu, preko Edirnea u Turskoj, u Grčku prešlo 142.175 izbjeglica.

Soylu je putem društvene mreže podijelio brojke o azilantima koji su napustili Tursku.

U međuvremenu je AP objavio da su ponovo danas izbili sukobi na grčko-turskoj granici kada su izbjeglice pokušale da se probiju na teritoriju Grčke.

Grčka policija je koristila suzavac i vodene topove da bi spriječila izbjeglice da se probiju preko granične linije dok su turske vlasti ispaljivale suzavac na grčku teritoriju, navodi AP.

Istovremeno, ministri inostranih poslova zemalja članica EU, drže danas hitan sastanak o situaciji u Grčkoj i o Siriji, gdje turske snage nastavljaju sa oružanim akcijama.

Tokom protekle nedjelje, nakon što je Turska najavila da otvara svoje granice prema Evropi, hiljade izbjeglica su pokušavale da pređu iz Turske u Grčku preko istočnog kopnenog i morskog pograničnog pojasa.

Turska je saopštila da je duž svoje granične linije rasporedila oko 1.000 pripadnika specijalnih jedinica policije, kako bi spriječila da grčka policija vraća izbjeglice koje su uspjele da se domognu grčke teritorije.

Veliki broj izbjeglica čeka u šatorima priliku da pređu granicu uprkos tome što zvanična Atina insistira da su njene granice zatvorene.