Izbori su potpuno neregularni i moraju se raspisati novi

izbori
Deset dana od održanih Općih izbora svjedočimo nikad većim dokazima o ogromnim izbornim malverzacijama.

 

Preko 107 hiljada nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH, ili blizu 140 hiljada nevažećih listića za Parlamentarnu skupštinu BiH, frapantni su dokazi da je cijeli izborni proces ozbiljno kompromitiran.

Nalog CIK-a da ponovi brojanje sa 1.000 glasačkih mjesta, te time prizna da je najmanje 1.000 biračkih odbora učestvovalo u izbornim krađama i poništavanju volje građana, dovoljan su razlog da ni građani ni politički subjekti ne prihvate daljnju lakrdiju sa objavom izbornih rezultata u koje više ne vjeruje ni CIK, ni kandidati, ni posmatrači, ni građani. Ako je kralo 1.000, kako znamo da nisu krali i svi drugi birački odbori, pitaju iz Koalicije Država.

Ponovno brojanje naređeno za nivo predsjednika/potpredsjednika RS-a i to u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu, nikako se ne može odvojiti od ponovnog brojanja za druge nivoe u tom entitetu, a onda i u Federaciji BiH, jer se nije kralo samo na jednom nivou. Šta nam to govori? Da CIK ima dovoljno saznanja da je cjelokupni proces prebrojavanja glasova u RS-u potpuno deformiran, da su zakazali i birački odbori i lokalne izborne komisije, pa će izborni proces spašavati očajničkim potezom centralnog brojanja?

Ponovljeno brojanje samo je pokušaj legitimiranja krađe koja se desila na biračkim mjestima i lokalnim izbornim komisijama, koje su imale dovoljno vremena da usklade pokradene i uništene glasove sa zapisnicima iz kojih se sabiraju ukupni kompromitirani rezultati. Zato ovaj perfidni pokušaj skrivanja brutalne otimačine glasova od strane većeg broja političkih subjekata ne smije biti prihvaćen ni od posmatrača, domaćih i stranih, ni od građana, ni od dijela političkih subjekata koji su najviše oštećeni.

Mi se s prevarom nećemo složiti, a pozivamo sve političke subjekte koji znaju da su pokradeni, na jedinstveni zahtjev o poništavanju ovih i raspisivanju novih Općih izbora.

 

Ponovno prebrojavanje u samo nekim sarajevskim općinama pokazalo je stotine ukradenih glasova Koaliciji Država i kandidatu Mirsadu Hadžikadiću, a ni jedan glas koji je nama neregularano dodijeljen. Mi nismo učestvovali u krađi, a nas su krale veće stranke koje su imale tu mogućnost kroz uigrane šeme u biračkim odborima i lokalnim izbornim komisijama.

Pozivamo zato CIK, OHR, domaće posmatrače i OSCE da javnosti saopšte punu istinu i nipošto ne učestvuju u ozakonjivanju najgoreg izbornog zločina od kako BiH ima vlastiti izborni zakon.

Jedini način da Bosnu i Hercegovinu sačuvamo od neviđene afere sa lažnim izborima i nesagledive štete na međunarodnom planu, jeste da se izbori ponište, novi raspišu za pola godine, a provedu samo pod uslovom elektronskog glasanja, ukidanja manuelnog brojanja glasova i bilo kakve mogućnosti manipulacije voljom građana. Svima je jasno da su izbori potpuno neregularni i da se moraju raspisati novi, pošteni i elektronski, kaže se u saopštenju Koalicije Država.