Izbori upitni ako se državni proračun ne usvoji u ovoj sedmici

CIK BiH
Nedjelovanje institucija BiH u Izbornim zakonom propisanim rokovima dovelo je do ovakve situacije.

 

Ako u ovoj sedmici ne bude usvojen proračun BiH, lokalni izbori 15. novembra su upitni, rekao je predsjednik Centralne izborne komisije (CIK) BiH Željko Bakalar.

Bakalar je naveo da ne može prejudicirati hoće li na narednim sjednicama oba doma Parlamentarne skupštine BiH biti usvojen proračun, ali da se nada da hoće, čime bi situacija bila relaksirana. On je rekao da je svaki sat važan. ''Nedjelovanje institucija BiH u Izbornim zakonom propisanim rokovima dovelo je do ovakve situacije'', napomenuo je Bakalar, podsjetivši da su zbog neusvajanja proračuna izbori odgođeni za 15. novembar.

On je istaknuo da CIK već kasni sa nekoliko radnji koje su propisane planom provođenja – 4. jula su trebali krenuti u proceduru štampanja i upućivanja privremenih biračkih popisa, a već su trebali zaposliti i 30 dodatnih ljudi. Bakalar je rekao da bi i izbori u Mostaru mogli biti održani 15. novembra  ukoliko zakonodavac da ovlaštenja CIK-u da radi prema skraćenim rokovima.

On je dodao da nakon podnošenja prijava za ovjeru političkih stranaka kreću sa unosom i obradom prijava, te potpisa podrške za političke subjekte. To je aktivnost koja se realizira do 9. jula, a 10. jula bi trebalo da bude održana prva sjednica radi potvrđivanja ovjere političkih stranaka, nezavisnih kandidata, udruženja i grupa građana ili eventualnog obavještenja o nepravilnostima u njihovim prijavama, da bi ih mogli otkloniti'', rekao je Bakalar.