Izet ef. Čamdžić: Vjerničke duše se raduju ramazanu jer im donosi nemjerljivo dobro

Večeras s akšam-namazom počinje ramazan.

Ljudski um nije osposobljen pojmiti količinu blagodati i dobra koje nam ovaj mjesec donosi. Poslanik je rekao: "Kada bi ljudi znali vrijednost ramazana, poželjeli bi da on traje cijelu godinu", kazao je za Avaz.ba Izet ef. Čamdžić, imam Medžlisa Islamske zajednice Zavidovići.

- Vjerničke duše se raduju ramazanu jer donosi nemjerljivo dobro. Mjesec je posta, koji je izuzetan ibadet i djelo za koje nam nagrada zbog njegove grandioznosti nije ni saopćena, samo znamo da je posebna. Poslanik je prenio da je Allah dž.š. rekao: "Svako djelo čovjekovo pripada čovjeku, osim posta, post je Moj i Ja za njega posebno nagrađujem". Posebna je nagrada jer je i djelo posebno, ono je svjedok čovjekove istinske vjere jer je skriveni ibadet i samo je Stvoritelju poznato da li rob Njegov ustrajava u odricanju od tjelesnog užitka od zore do zalaska sunca s namjerom da bogobojaznost ojača - kazao je ef. Čamdžić.

Vjerničke duše, rekao je, raduju se ramazanu jer im donosi nemjerljivo dobro. U ramazanu jačamo strpljivost, vježbamo ustrajnost, a naša vjera je upravo to – ustrajavanje u činjenju dobra.

- Poslanik je savjetovao sljedbenike svoje kako da budu vjernici istinski, rekavši im: "Reci vjerujem i u tome ustraj". Kako god, posteći od zore do akšama, ustrajavamo u odricanju od užitka svake vrste, a u tom odricanju duhovno snažimo, tako kao vjernici trebamo u svakome danu u dobru ustrajavati i od grijeha se udaljavati jer je upravo to prava potvrda naše bogobojaznosti. Poslanik nam to potvrđuje kada kaže: "Kloni se harama, bit ćeš najpobožniji čovjek." A šta nas bolje od posta tom odricanju od grijeha uči? Ramazan je mjesec Kur'ana, koji je i uputa i savjet i lijek, u njemu je naša snaga, naš ponos, on, samo on, Kur'an, vodi jedinom ispravnom putu - poručio je efendija.

Naglasio je da nas vake godine ramazan podsjeti na važnost Kur'ana u našim životima na oba svijeta.

-  Nama svake godine dolazi neizmjerno dobro u ramazanu oličeno da nas između ostalog podsjeti na važnost Kur'ana u našim životima, na njegovu važnost za život na oba svijeta. Budimo ponosni na sebe i nastupajući ramazan iskoristimo da se još snažnije vežemo za džamiju i još predanije živimo ono čemu nas ona uči - zaključio je Izet ef. Čamdžić.