Izetbegović: BiH i Kosovo se ne mogu upoređivati

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je navode ministra vanjskih poslova Srbije Ivice Dačića koji je rekao da je status bh. entiteta Republika Srpska povezan s pozicijom Kosova te je kazao da je Hrvatima najvažniji dogovor s Bošnjacima.

Dačić je u srijedu izjavio da je trebalo proglasiti nezavisnost Republike Srpske onog trenutka kada je to učinilo Kosovo.

"To dvoje se nikako povezati ne može. Uzalud Dačić, Miloševićev učenik, pokušava povući paralele. BiH je riješena“, rekao je Izetbegović u Mostaru.

Pojasnio je kako je isto zlo 'predvođeno Miloševićem' pogodilo i Kosovo i BiH.

Razvoj vojne industrije

Upitan o odnosima s hrvatskom stranom i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem, Izetbegović je rekao kako je Mostar pravo mjesto da se razgovara o odnosima Bošnjaka i Hrvata koji, po njemu, moraju biti bolji.

Pri tome krivnju vidi i u vlastitim istupima.

"Ti odnosi bi i bili bolji da se mudrije odnose prvaci koji predstavljaju ova dva naroda, a ne isključujem tu ni sebe. Mislim da bi gospodin Čović trebao imati u vidu da pedeset posto hrvatskog  korpusa živi izmiješano s Bošnjacima i da je daleko preče napraviti dogovor s nama u Sarajevu, nego s nekim u Beogradu ili Banja Luci“, rekao je Izetbegović.

Ponovio je tvrdnje kako treba udovoljiti zahtjevima Islamske zajednice te pokazati pijetet zločinima nad Bošnjacima.

Izetbegović je najavio kako će bošnjačka strana nastaviti razvijati vojnu industriju kako se više ne bi suočila s agresijom i zločinima, te je oštro prozivao Čovića za izdaju interesa BiH kada je podržao izgradnju Pelješkoga mosta.