Izetbegović: Bit ću kandidat za Predsjedništvo, Radončić i Konaković bi isporučili HDZ-u izborni zakon

.
Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, gostovao je na BHT1, komentarišući aktuelna dešavanja u našoj zemlji.

 

Govoreći o budžetu, rekao je da se ministar Vjekoslav Bevanda ponašao “kao da Marsovci predlažu budžet i sad kažu da je sve po zakonu”.

Mislili su da će pritiskom dobiti izborni zakon – rekao je Izetbegović, dodavši da je i “srpska strana imala svoje razloge, prije svega slabeći državni nivo”.

Izetbegović smatra da sada nije moguće provesti reformu izbornog zakona, naglasivši da je format koji su forsirali stranci bio pogrešan i reduciran.

HDZ je to radio pritiskom, uvlačeći Zagreb, Beograd, HAZU, predsjednika Hrvatske… pa i Rusija, sada Lavrov poziva da se Hrvatima popusti – rekao je on.

Tvrdi da je predsjednik HDZ-a Dragan Čović uvijek tražio previše i da neće to dobiti te da nikada više neće s njim razgovarati “jedan na jedan”.

On smatra da će suma od približno deset miliona maraka biti dovoljna da se organiziraju izbori te očekuje da će se izbori održati u zakazanom terminu, 2. oktobra.

Izetbegović je potvrdio da će biti kandidat SDA-a na izborima za člana Predsjedništva BiH iz reda Bošnjaka. Kandidatu opozicije, Denisu Bećiroviću, kako kaže, želi svu sreću.

Oni koji stoje iza njega stoje iza sebičnih interesa, nije SDA neprijatelj BiH. U 7-8 ciklusa, SDA nikad nije bila ispod 270-280 hiljada glasova. Svaka čast gospodinu Bećiroviću, ali ovo što je stalo iza njega? Radončić i Konaković bi HDZ-u isporučili ono što traži – kaže lider SDA.

Pred izbore očekuje oštru retoriku, ali nakon izbora prognozira smirivanje situacije.

Da je Ukrajina šaptom pala, ko zna što bi to bilo, ovako se svi okreću na pravu stranu, Zapad će nadjačati, mi smo dio tog svijeta – rekao je Izetbegović.

Govoreći o pojedinim zakonima koji nisu usvojeni na državnom nivou, rekao je da su to blokirali SNSD i HDZ.