Izetbegović kategoričan: Entitet neće moći da naređuje državi

Izaslanstva Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine i Stranke demokratske akcije (SDA) sastat će se danas u Mostaru. Uoči ovog sastanaka lider SDA Bakir Izetbegović susreo se sa čelnim ljudima ove stranke u Mostaru.

"Mi smo prošli kroz stranačka pitanja i pitanja koja u ovome trenutku opterećuju funkcionisanje države, pravljenje koalicija, novih vlada i tako dalje. Kada je stranka u pitanju, insistirao sam i na čemu ću insistirati kada je čitava BiH u pitanju jeste da se što više mladih ljudi uvede u struktukturu kroz izbore koji su počeli", kazao je Izetbegović.

Kako je kazao, upoznao je stranačke kolege iz Hercegovine i Mostara, o bitnim pitanjima kada govorimo o neformiranju vlasti u BiH.

"Kada je u pitanju Vijeće ministara BiH, krajnje je vrijeme da se postupi po onome što smo Dodik, Čović i ja potpisali 5. augusta. Konkretno, kad je NATO u pitanju, da se imaju poštivati Ustav, ranije doneseni zakoni, strategije. Ne možemo dopustiti da entitet naredi državi vojnu neutralnost", naveo je.

Poručio je da RS ima svoje predstavnike u Parlamentarnoj skupštini BiH i ako smatraju da trebaju povući neke od ranijih odluka mogu to uraditi na takav legalan način.

"Entitet neće moći da naređuje državi", ponovio je Izetbegović.

U najavi sastanka sa HDZ-om, Izebegović je kazao da se rješenje za izbore u Mostaru mora tražiti kroz zakon koji bi bio donesen na nivou FBiH.

"Kada je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH i onoga na čemu HDZ insistira, jedno u okviru implementacije presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura, po apelaciji Sejdić-Finci, Zornić, Pilav može biti rješavano i to pitanje", kazao je Izetbegović.