Izetbegović: Federacija mora snažnije podržati povratnike u RS-u

Bakir
Bakir Izetbegović, predsjednik SDA BiH posjetio je danas kompleks Aladža džamije u Foči na koju je nedavno pucano iz vatrenog oružja zbog čega je pretrpjela određena oštećenja.

 

On se danas u Foči sastao i sa povratnicima u ovu općinu, ali i sa predstavnicima vlasti iz Goražda.

"Oštećenja, hvala Bogu, nisu velika, daju se popraviti i mi ćemo pomoći šta treba, ali ostaje ružan utisak da nikako da se smire ti duhovi koji bi da napadaju džamije, da napadaju bošnjačke svetinje. Trebamo biti češće prisutni na terenu među Bošnjacima u RS-u i raditi kvalitetnije programe za podršku povratnicima u RS iz FBIH", izjavio je Izetbegović.

Dodao je da je to "naše staro i stalno htjenje koje za sada nismo realizirali u onom obimu u kojem smo htjeli".

Izraditi jasne projekte

"Nadam se da će sada biti više spremnosti da to bude poduprto ne samo od SDA nego i ostalih predstavnika u Parlamentu FBIH, da se snažnije Bošnjaci i Hrvati u RS-u oslone na Federaciju, finansijski, organizaciono i na svaki drugi način kroz izradu jasnih projekata", naglasio je.

Komentirajući jučerašnji sastanak sa Miloradom Dodikom i Draganom Čovićem, kazao je da je neophodno imati te sastanke da bi se uopće krenulo naprijed, ali da neki konkretni pomaci nisu napravljeni.

"Bez obzira šta mi mislili, nas trojica jedan od drugom, i kakve odnose imale stranke, one predstavljaju tri naroda u BIH i neophodno je tražiti načina da sve to skupa bolje funkcioniše. U tome nam pomažu predstavnici međunarodne zajednice već decenijama i ovo je na liniji toga što se jučer dešavalo, američki ambasador i ambasador EU su nas pozvali na kafu, na razgovor o tome možemo li brže i bolje, možemo li prevazilaziti zastoje koji se prečesto dešavaju, tako da je atmosfera bila dobra", rekao je lider SDA.

No, neki konkretan pomak nije napravljen, “više se išlo ka tome kojim putem krenuti, od lakšeg ka težem kad su u pitanju prioriteti EU, odnosno 14 prioriteta.

"Kako da se pokrenemo i da odradimo dio toga, kako da dođemo do kandidaskog statusa? Nas trojica smo insistirali da nam pomognu u vezi sa vakcinom, da ti mehanizmi na koje smo se oslonili, a koji su izgleda krenuli u slanje naših vakcina, plaćenih vakcina na neke destinacije gdje se više plaća, da pomognu da se to ne radi, jer se stvorilo crno tržište, to je jedna jako tražena roba. BiH je uplatila svoj dio kontingenta i insistiramo na tome da nam se pomogne da dođemo do toga", kazao je Izetbegović.

Uspostaviti bolju saradnju

Mišljenja je također da zahtjev za sastanak osam probosanskih stranaka u vezi izbora u Srebrenici, sa ambasadama i delegacijom EU nije trebao biti odbijen.

"Prvo nije dobro što je odbijen, Srebrenica je prepuštena pokolju međunarodne zajednice prije 25 godina i ona bi trebala poslije toga uvijek imati odgovor međunarodne zajednice, ne bi je trebali nikad ostaviti. Kad god Srebreničani zatraže nešto od nas vlasti u BiH, FBiH, od Međunarodne zajednice mi se trebamo odazvati, tako da mislim da nisu trebali da odbiju sastanak. A šta ćemo uraditi? Mislim da bi to moglo pomoći da se stvori jedna bolja saradnja među strankama koje se oslanjanju na bošnjačko izborno tijelo. Neka se u RS-u i dijaspori ostave rivalstva, ne smije biti deset stranaka u RS-u već samo jedna strana i to ne stranka, nego jedan blok koji se ponajviše oslanja na SDA. Također, SDA je spremna povući se, prepustiti liderstvo i ako treba, nije važno na kojim ćemo pozicijama biti na tim nekim budućim listama, učinit ćemo sve sa strukturom SDA, samo očekujemo od ostalih da se zajednički izađe na izbore, zajednički urade projekti, i da Federacija BIH snažnije finansijski podupre projekte i povratnike u RS-u", naglasio je Izetbegović.

Šta nama, zaključio je, "znači dati jedan ili dva posto od budžeta, nekih 50, 100 miliona budžeta koji je preko pet milijardi KM i napraviti jasne projekte koji znače život i upošljavanje".

"Sve se to da uraditi sa takvim iznosima godišnje, u jednoj deceniji se mogu solidna sredstva izdvojiti i pojačati pozicija povratnika u RS-u, dakle zajednički bez rivalstava i laktanja u RS-u i dijaspori", poručio je Izetbegović iz Foče.